Društvo

Raste maloletničko nasilje

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović upozorio je da se taj grad suočava sa porastom maloletničkog nasilja i da je neophodno da roditelji, obrazovne ustanove i policija preduzmu korake kako bi se taj trend zaustavio.

-Pošto se radi o porastu maloletničke delinkvencije, na potezu su najpre porodice, zatim škole, organi bezbednosti i lokalna samouprava, koji će morati zajedno da porade na tome da se stepen bezbednosti podigne na viši nivo, rekao je Mahmutovć.

Prema njegovim rečima, roditelji moraju da vode računa gde im deca odlaze, da pogledaju šta nose u svojim đačkim torbama, jer je porodica osnovna ćelija društva.

– Na školama je, takođe, velika odgovornost, posebno na nastavničkom kadru koji mora preventivno da deluje na učenike kako bi se bezbednost u školama povećala. Školski pojicajci će takođe morati da obrate više pažnje na učenike i na njihovu neposrednu okolinu kao i školska dvorišta, rekao je gradonačelnik Novog Pazara.

Lokalna samouprava će, kako je najavio, organizovati sastanak sa predstavnicima policije, kako bi se postigao dogovor o merama koje bi mogle da se preduzmu radi suzbijanja maloletničke delinkvencije.

Anel Grbović

Podeli