Kultura

Mesec dana od uvođenja nastave na bosanskom

Članovi stalnih komisija Bošnjačkog nacionalnog saveta za praćenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku analizirali su stanje u svim školama u Sandžaku u prvom mesecu održavanja nastave i konstatovali da nastavu na bosanskom jeziku pohađa 3.809 učenika u 184 odeljenja 35 obrazovnih ustanova.

Prema teorijskom modelu, bilo je predviđeno da se nastava odvija u 53 ustanove i oko 250 odeljenja, ali teorijski i ovaj praktični model se razlikuju”, rekao je predsednik Bošnjačkog nacionalnog saveta Esad Džudžević. Džudžević je najavio I da će u narednom period biti organizovani seminari za nastavnike, ali I radionice u školama za jačanje multikulturalizma i tolerancije.

Komisija za praćenje nastave na bosanskom jeziku će svakog drugog u mesecu praviti presek stanja u školama u kojima se nastava održava. Predsednik Bošnjačkog nacionalnog saveta je ponovio stav da će protiv odgovornih lica u obrazovnim ustanovama biti pokrenuti pravni postupci i da će se na sudu,ostvariti pravo na obrazovanje na materenjem jeziku, koje je garantovano ustavom Republike Srbije.

Aleksandar Nićiforović

Podeli