Kultura

Nedžib Vučelj dobitnik prestižne nagrade

Nedžib Vučelj poreklom sa prostora Novog Pazara koji živi i radi u Bužimu u Bosni i Hercegovini osvojio je Grand Prix 8. Memorijalnog takmičenja u fotografiji “Jozo Vranić” Pihači 2013. u Hrvatskoj.

Osmi put ove godine održano je takmičenje u fotografiji u čast nezaboravnog Joze Vranića. Ovim priznanjem Nedžib Vučelj je stekao pravo da mu se organizuje samostalna izložba fotografija u Zagrebu, kao i da bude član žirija za naredno takmičenje. Vučelj je istakao da je ovo priznanje jako važno za njega, za Bužim, Unsko-sanski kanton, Bosnu i Hercegovinu i Sandžak, pa je obećao da će izložba sa fotosusreta, koja je postavljena u Stubici na mesec dana, biti postavljena i u jednom od gradova Unsko-sanskog kantona, i u Sandžaku.

Vučelj je tokom ove godine osvojio čak tri nagrade za fotografiju u Hrvatskoj. Na takmičenja najčešće odlazi o sopstvenom trošku, a koristi stari fotoaparat koji ima pokvareni autofokus na objektivu, pa je morao ručno izoštravati, a noćno fotografisanje je morao raditi bez svetla, jer mu je i blic na apartu bio pokvaren.

Aleksandar Nićiforović

Podeli