Društvo

Potvrđena dobra saradnja dve zemlje

Predstavnici grupe Prijatelji Sandžaka i delegacija Novog Pazara predvođena gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem boravili su u Beogradu.

Tokom posete u odvojenim sastancima sastali su se u ambasadi Republike Turske sa  ambasadorom  Mehmet Kemal Bozay i zamenikom direktora turske razvojne agencije TIKA za Balkan, Ali Maskanom. Sastanci su nastavljeni u zgradi predsedništva sa savetnikom za ekonomiju i privredu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolica, Predragom Mikićem , i u  Vladi Republike Srbije sa potpredsednikom Vlade, Rasimom Ljajićem.

Prilikom odvojenih poseta oni su želeli da se upoznaju sa mogućnostima privrednog ulaganja u Srbiju ali i da ukažu na svoj dosadašnji doprinos Sandžaku.

Predsednik udruženja Salih Akgul iskoristio je priliku da se zahvali ambasadoru na do sada učinjenim naporima poboljšanja odnosa dve zemlje ali  i na njegovom pozitivnom odnosu prema Sandžaku.

Ambasador je naglasio da saradnja ide uzlaznom linijom a da će od te saradnje dobro videti  građani  Novog Pazara i Sandžaka uopšte.

Vlada Turske spremna je da finansijski pomogne Republiku Srbiju u realizaciji projekta autoputa Beograd – Južni Jadran, rekao je Kemal Bozaja. Takođe, naglasio je da su nesuglasice oko završetska aerodroma u Ladjevcima otklonjene i da će se brzo pristupiti realizaciji tog projekta.

Zamenik direktora TIKE, Ali Maskan, zavhvalio se ambasadoru na pomoći pri realizaciji projekata TIKE u Srbiji ali se zahvalio i gradonačelniku Novog Pazara, Mehu Mahmutoviću i saradnicima na odličnoj saradnji prilikom realizacije projekata u Novom Pazaru i Sandžaku i izrazio nadu da će se broj projekata koje ta agencija radi povećati.

Savetnik predsednika Tomislava Nikolića, Predrag Mikić zahvalio je Prijateljima sandžaka  koji realizacijom projekata pomažu Sandžak i što na taj način pokazuju da nisu zaboravili svoje korene.

Na sastanku sa potpredsednikom Vlade, Rasimom Ljajićem, delegacija Turske i Novog Pazara razgovarala je o privrednim ulaganjima u taj grad ali i o ulaganju u Srbiju.

Turskim privrednicima ministar u Vladi Rasim Ljajić je ukazao na prednosti prilikom otvaranja novih radnih mesta i na olakšice koje Vlada Republike Srbije pruža svakoj novootvorenoj kompaniji. Tom prilikom pozvao ih je da ulažu u tekstilnu industriju u Novom Pazaru ali i u poljoprivrednu proizvodnju na Pešterskoj visoravni sa posebnim osvrtom na razvoj stočarstva i mlekarstva tog kraja, po čemu je i prepoznatljiv.

P. Ivković

Podeli