Društvo

Unapređenje proizvodnje nameštaja

Proizvođačima nameštaja u ovom kraju, najveći problem predstavlja nedostatak stručnog kadra, rečeno je na okruglom stolu.

USAID projekat održivog lokalnog razvoja i Regionalna Razvojna Agencija SEDA Novi Pazar sprovode projekat u okviru kojeg je izvršena prezentacija analize konkurentnosti sektora nameštaja u Sandžaku. Analiza je privrednicima iz ovog sektora, kao predlozi za uspešniji rad.

Međunarodni konsultant za sektor nameštaja u USAID-u, Jeff Baron je na okruglom stolu o unapređenju drvne industrije rekao da postoje uslovi za razvoj ove privredne grane.

„ U Srbiji  postoji duga tradicija proizvodnje nameštaja. Izvoz iz ove zemlje je bio veliki i danas postoje uslovi da to bude tako i ubuduće,  a možda je potrebno uraditi nešto da se poboljša organizacija. U svetu postoji velika potražanja za nameštajem i treba da vidimo kako možemo da ogovorimo na nju. Cilj je da pomognemo ovom sektoru da poveća svoj promet i da se doprinese ekonomskom razvoju, kao i otvaranju radnih mesta“

Proizvođač nameštaja Enes Tahirović kaže da je najveći problem u ovoj privrednoj grani neodotstak stručnog kadra. Tahirović je rekao da od projekta očekuje nova tržišta i van granica naše zemlje.

Na sastanku je zaključeno da ovaj sektor ima perspektivu za dalji rast i razvoj, te da je neophodno izvršiti unapređenje kapaciteta kao i odpočeti udruživanje proizvođača iz ovog sektora u klaster radi smanjenja troškova i zajedničkog nastupa na nova tržišta.

S.Dražanin

Podeli