Politika

Avaz: Zukorlić hteo uzeti vakuf

Kako piše Dnevni avaz predsednik Bošnjačke nacionalne fondacije profesor Sadrija Eminović hteo je svoju kuću u Sarajevu uvakufiti i dati je na raspolaganje Bošnjačkoj akademiji nauka i umetnosti, a sve se prema pisanju ovog lista iskomplikovalo kada su se u nameru dr Eminovića umešali čelnici Svetskog bošnjačkog konresa Muamer Zukorlić i Mustafa Cerić.

Dobro upućeni član  Svetskog bošnjačkog kongresa ispričao je redakciji Dnevnog avaza da je dogovoreno da se kuća da u vakuf ali ne za Svetski bošnjački kongres već za Bošnjački akademiju nauka i umetnosti.

Dr Eminović je prema pisanju ovog lista reagovao kada je saznao da luksuzne prostore koriste Bošnjačka nacionalna fondacija i Svetski bošnjački kongres i da su uz to njihovi ljudi u kuću unosili stvari za koje nisu imali pravo. Njegova intervencija da zaštiti svoju imovinu i dogovor o uvakufljenju naišla je na prezir i ljutnju u Svetskom bošnjačkom kongresu.

Dobro uoućeni izvori rekli su za Dnevni avaz da su se Zukorlić i Cerić ”pokušali ponašati kako hoće i raspolagati imovinom dr Eminovića kako hoće”
Profesor Eminović je u izjavi za Dnevni avaz potvrdio da je hteo uvakufiti kuću, ali da su nastali problemi.

On je za ovaj list rekao da mu ne smeta da  Bošnjačka nacionalna fondacija i Svetski bošnjački kongres koriste prostorije ali da najpre želi da vidi da li oni imaju kapaciteta da se brinu o vakufu. ”Rekao sam im da se povuku. Ne može Zukorlić sedeti u Novom Pazaru a dirigovazi mojim vakufom u Sarajevu” rekao je profesor Eminović Za Dnevni avaz i dodao da nij emogao da dozvoli da se njegov nijet izokrene u nešto sasvim drugo.

Dr Eminović je prema pisanju Dnevnog avaza poslao pisma na adrese predsednika Bošnjačke akademije nauka i umetnosti –  profesora doktora Ferida Muhića, Cerića i Zukorlića, te je tražio zajednički sastanak do koga još uvek nije došlo.

Predsednika Bošnjačke akademije nauka i umetnosti –  profesor doktora Ferid Muhić  izjavio je za Dnevni avaz kako pozdravlja odluku profesora Eminovića da kuću uvakufi, ali da nije upućen u ugovor. ”Nisam učestvovao u sklapanju dogovora, jer sam u Skoplju, niti sam bio u toku da je došlo do zategnutosti, pre svih sa Fondacijom i Svetskim bošnjalkim kongresom. Bošnjačka akademija nauka i umetnosti se nikada nije ni uselila u taj prostor. Stvar je jasna. Nijet dr Eminovića je preforsiran. Čekaćemo da sazovemo Skupštinu Bošnjačke akademije nauka i umetnosti pa da razgovaramo”, kazao je Muhić za Avaz.

Dr Mustafa Cerić je juče za Avaz kratko rekao da nije bio uključen u sklapanje dogovora sa dr Eminovićem, niti u njegovu realizaciju. ”Pozovite sandžačkog muftiju” poručio je Cerić novinarima Avaza.

Novinari Dnevnog avaza pokušali su da stupe u kontakt sa Zukorlićem , ali se on nije javljao na njihove pozive, piše ovaj list.

Podeli