Društvo

Prezentovana tehnologija razgrađivanja otpada

U organizaciji novopazarske Gradske uprave u Kulturnom centru u Novom Pazaru, saradnici Narodnog univerziteta u Nišu prezentovali su Tehnologiju kompostiranja čvrstog organskog otpada.

Prezentacija sadrži prijedloge za projekte rješavanja problema čvrstog, zelenog i braon otpada, obuke za kompostiranje i proizvodnju komposta u ruralnom, seoskom i gradskom  reonu, uvođenje tehnološke linije, prodaju komposta i implementacija u organskoj proizvodnji hrane.

Član gradskog vijeća Munir Poturak kaže da mu je bila želja da na ovaj nači pokuša da animira sve građane kako bi uvidjeli da su dio tog procesa.

,,Ono što sam imao prilike da vidim preko ovog programa jeste to što ljudi lično  u svojim domaćinstvima imaju koristi i od otpada ostvaruju prihod“, kazao je Poturak.

Prezenter projekta geolog Muzafer Šekularac je rekao da je ono što je posebno interesantno za Novi Pazar što bi se na tom projektu zaposlilo 100-200 nezapošljenih koji bi stečeno znanje prenosili građanima po sistemu od vrata do vrata.

On je naglasio da se u svijetu od komposta vadi pedeset hiljada artikala, a mi još uvijek imamo samo đubre.

Prezentaciji su prisustvovali ispred novopazarske lokalne samouprave predstavnci Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, Odeljenja za zaštitu životne sredine, privrednici, predstavnici SEDE, kao i predstavnici opština u okruženju.

(M.M.)

Podeli