Društvo

Štrajk radnika Vodovoda

Više od pola radnika u novopazarskom javnom komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” stupilo je u generalni štrajk.

Zaposleni traže isplatu šest ličnih dohodaka,17 naknada za prevoz, kao i doprinose za poslednje dve godine. Na sastanku direktora tog preduzeća i štrajkačkog odbora ponuđeno je da se radnicima isplati jedna plata i dve naknade za prevoz tokom dana, što su radnici odbili.

Predsednik štrajkačkog odbora i sindikata u ovom preduzeću Juso Lubura, kaže da su radnici zbog zaostalih isplata u veoma teškoj finansijskoj situaciji i da je ova firma u krizi više od pet godina.

“ Kad jedan dan nema vode u gradu, svi se pobune, imamo velika potraživanja. Firma je dovedena do propasti, nemamo uslove za rad”, rekao je Lubura.

Lubura je dodao da radnici neće odustati od štrajka dok ne bude ispunjeni njihovihi zahtevi i da će se poštovati minimum procesa rada. On smatra da će se štrajk odraziti i na život Novopazaraca.

“ Do sada su nam prijavljeni neki kvarovi, tako da je sigurno da će građani osetiti štrajk. Nama je žao zbog njih, jer smo mi njima na usluzi, ali mislim da će imati razumevanja ”, dodao je Lubura.

Direktor tog preduzeća Hanefija Brničanin kaže da je predstavnicima štrajkačkog odbora na sastanku predložena realna ponuda.

“ Ponuđeno je da se do kraja meseca isplati jedan lični dohodak i to jedna polovina od osnivača kroz naplatu za izvedene radove, a druga polovina iz sopstvenih sredstava, koja je teže ostvarljiva. Radnici moraju da se potrude kako bi preduzeće iz tih sredstava moglo normalno da funkcioniše ”, kaže Brničanin.

Radnici ovog preduzeća su poslednjih godina više puta štrajkovali zbog neisplaćenih zarada, a zadnji put je to bilo u decembru prošle godine. Ukupna potraživanja Vodovoda su preko 280 miliona dinara.

S.Dražanin

Podeli