Društvo

“Otvoreni dan” u Lađevcima

Na Aerodromu Lađevci, na kojem bazira 98.vazduhoplovna brigada VS, u subotu je organizovan “Otvoreni dan” sa ciljem promovisanja vazduhoplovstva i profesije pilota.

Veliki broj građana, naročito mladih,iz pomoravskih gradova i šire, od 10 sati već je bio na kapiji aerodroma. Da doživljaj bude potpun potrudili su se i pripadnici 2. brigade Kopnene vojske koji su izložili oklopnu tehniku kojom jedinica raspolaže.

Vazduhoplovni deo stacionarne izložbe obuhvatio je avione domaće proizvodnje “Orao” i “Super Galeb”, kao i helikoptere “Gazela-Gama” i ” Mil Mi-8″.

U letačkom programu prvi je nastupio helikopter “Gazela”,a zatim par aviona “Orao” koji su simulirali borbenu akciju.Visoku obučenost pokazali su piloti četiri borbena  helikoptera “Gama”, a letački program zatvorio je avion “Orao” dvosed.

Na kraju “Otvorenog dana” u Lađevcima  organizovan je promotivni let helikopterom za 15 učesnika nagradne igre.

Na drugom kraju aerodromske piste nalazi se zgrada civilnog aerodroma “Morava”koji je zanimljiv privrednicima i stanovništvu ovoga kraja. Nismo imali sagovornika za ovu priču , ali utisak je da je došlo do zastoja u njenoj realizaciji. Ono što je očigledno je da pista nije ni proširena, ni produžena kako je najavljivano.

I dalje je u opticaju podatak da će Turska uložiti 10 miliona evra u njeno osavremenjivanje, ali pojavio se i novi koji govori o zainteresovanosti Arapa za osposobljavanje aerodroma za prijem najvećih kargo- aviona. Do tada u Lađevcima lete samo vojni avioni.

(D.J.)

Podeli