Zabava

Festival orijentalnog plesa u Sjenici

U hotelu “Borovi” u Sjenici 26. i 27. aprila biće organizovan Balkanski festival orijentalnog plesa.

Okupiće najbolje plesačice iz svih Balkanskih zemalja, kao i brojne goste ljubitelje ovog plesa.

“Ovaj put ćemo upotrebiti lepotu kako bi promovisali turističe potencijale Sjenice, Novog Pazara i ovog dela Srbije uopšte”, kazao je direktor festival Besim Biberović.

On objašnjava da će učesnice festivala, koje dolaze iz različitih krajeva, kao i brojni posetioci festivala koji su najavljeni, moći da obiđu Peštersku visoravan, nadaleko čuveno stanište beloglavog supa,  brojne znamenitosti u ovom region, ali i da probaju hranu po kojoj je sjenički kraj prepoznatljiv.

“Poslaćemo ovim festivalom poruku da je ovo mesto otvoreno za sve i da ima brojne turističke potencijale koje drugi krajevi nemaju”, ističe Biberović.

Ovo je prvi Balkanski festival orijentalnog plesa u Sjenici. Organizator je Turistička agencija “Znak”, u saradnji sa opštinom Sjenica i hotelom Borovi.

Besim Biberović, je direktor Međunarodnog festival folklora u Sarimsakliju, koji okuplja na stotine učesnika iz celog sveta.

Trbušni ples ili orijentalni ples je naziv kojim se označavaju srednjoistočni i bliskoistočni plesni stilovi. Na arapskom jeziku poznat je kao raqs sharqi رقص شرقي (“ples istoka”) ili ponekad raqs baladi رقص بلدي (“narodni ples”). Danas zbog povećanog interesa za ovu plesnu formu, po čitavom svetu su se počeli nuditi tečajevi za njegovo podučavanje, a i razvijati plesna studija za dalje usavršavanje.

Z.M.

Podeli