Društvo

Specijalizovane jedinice civilne zaštite

U Novom Pazaru je održana svečana sjednica povodom 1. marta Međunarodnog dana civilne zaštite.

Skupu su prisustvovali prestavnici svih gradskih institucija i organizacija koje reaguju u slučajvima elementarnih neprilika i tom prilikom je najavljeno osnivanje specijalizovanih jedinica civilne zaštite.

Do sada su u slučajevima elementarnih nepogada, kao što su poplave, snežne blokade, pojave klizišta i njima slične združeno reagavale i institucije poput vatrogasnih jedinica, Ministarstva unutrašnjih poslova, vojske, zdravstvenih ustanova, Crvenog krsta, Elktrodistribucije i njima slične, a sve u okviru gradskog kriznog štaba. Gardonačelnik Novog Pazara  Meho Mahmutović, kao vrhovni komadant kriznog štaba kaže da su do sada ove institucije imale uspješnu saradnju u zaštiti ljudi ali da je osnivanje spcijalnih jedinica važna stvar za grad jer će članovi tih jedinica proći adekvatnu obuku kako bi što efikasnije i u što kraćem roku pomagali građanima u kritičnim sitacijama.

Profesor odbrane i zaštite Fahir Demčović kaže da specializovane jedinice civilne zaštite imaju šest sektora. Dan civilne zaštite ustanovljen je 1. mart 1990. godine i od tada u većini zemalja svijet se obilježava taj dan.

(A.Š.)

Podeli