Hronika

Obeležene dve decenije od zločina u Štrpcima

Povodom sećanja na svirepi zločin koji je pre dve decenije počinjen u Štrpcima, predstavnici lokalne vlasti u Prijepolju primili su porodice devet otetih i ubijenih bošnjaka, a potom na spomen kompleksu koji je 2009. godine podignut stradalim žrtvama položili cveće i učenjem fatihe odali počast ubijenim.

„I nakon 20 godina mnoge stvari nisu rešene. Bez obzira na vreme koje je prošlo insistiraćemo da država preuzme svoju odgovornost, da adekvatno kazni zločince i da pronađe posmrtne ostatke otetih i likvidiranih žrtava“-rekao je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.

„Zahtevam od državnih organa da konačno rasvetle slučaj u Štrpcima, da pronađu ostatke stradalih, kako bi oni bili sahranjeni onako kako dolikuje ljudima“-izjavio je predsednik Skupštine opštine Vukosav Tomašević.

Pored čelnika opštine Prijepolje, porodicama otetih i ubijenih žrtava obratio se i predsednik odbora za ljudska i manjinska prava u Skupštini Republike Srbije Meho Omerović, koji najoštrije osuđuje zločin počinjen 1993. godine u Štrpcima: „Sramota me je što ni nakon 20 godina država Srbija preko svojih institucija tužilaštva, pravosuđa nije učinila ništa, niti dovoljno da se pronađu, ne samo ostaci zrtava, nego sa stanovišta funkcionisanja države nije učinjeno ništa da se pronađu oni koji su odgovorni, koji su komandovali, koji su naredili, koji su organizovali i koji su lično učinili ovaj zločin“.

Porodice ubijenih i posle 20 godina bola i patnje nisu izgubile nadu da će pravda bar na neki način biti zadovoljena.

„Mi nismo uspeli da stignemo do posmrtnih ostataka svih naših nestalih, nismo uspeli da dobijemo status kao svi ostali nastradali građani Srbije, status civilnih žrtava rata. Ovde nije imalo neprijateljske vojske i po tom osnovi mi ne možemo smatrati da su naši ubijeni nastradali od neprijatelja“-kazao je brat ubijenog Nijazije Kajevića, Nail Kajević.

Na spomen kompleksu cveće i vence pored porodica položili su i predstavnici Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća na čelu sa predsednikom Esadom Džudževićem, kao i predsednik odbora za ljudska i manjinska prava u Skupštini Republike Srbije i narodni poslanik Meho Omerović.

Belida Šehović

Podeli