Društvo

Počela ogledna nastava na bosnaskom jeziku

Na Dan maternjeg jezika svečano je počela ogledna nastava na bosanskom jeziku. Javni časovi  održani su u OŠ “Selakovac” u Gimnaziji i u Predškolskoj ustanovi Mladost. Predstavnici BNV, koji su inicijatori ovog projekta istakli su da današnji dan predstavlja istorijski dan za Bošnjake.

Pesmom Moj dilebere i stihovima Abdulaha Sidrana svečano je počeo javni čas  bosanskog jezika u novopazarskoj Gimnaziji. U ovoj školi će 24 učenika pohađati pripremnu nastavu , a uključeno je oko 500 đaka u četiri sandžačka grada.
Sve pripremne radnje su obavljene, a predsednik BNV-a Esad Džudžević  je istakao da 21. februar predstavlja istorijski dan za Bošnjake. On je učenicima i profesorima predstavio model uvođenja bosanskog jezika i ono što on podrazumeva i u ovoj pripremnoj fazi, a i od početka naredne školske godine. Džudžević je objasnio i koje su to novine u nastavi.
“Model nastave na bosanskom jeziku će obogatiti postojeći školski sistem I da će učvrstiti samopoštovanje Bošnjaka prema svojoj kulturi, tradiciji I istoriji, a i oojačati poštovanje prema sistemu vrednosti od većinskog srpskog naroda”, rekao je Džudžević.
Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Muhedin Fijuljanin je istako da uvođenje priprmene nastave jasan znak Vlade Srbije da želi da očuva prava svih nacionalnih manjina u zemlji i prihvata sve građane Srbije bez razlike.
“Ovaj Međunarodni dan maternjeg jezika I dan kada Bošnjaci implementiraju nastavu na svom maternjem jeziku će biti jedan veliki dan za demokratiju ove zemlje”, kaže Fijuljanin.
Ogledna nastava na bosankom jeziku počela je u 12 obrazovno vaspitnih ustanova, a to je 16 oglednih odeljenja.  Predstavnici BNV-a obišli su i OŠ Selakovac gde je takođe održan javni čas ogledne nastave bosanskog jezika.
Učenici će učiti nov predmet bosanski jezik i književnost, a drugi predmeti, poput istorije, muzičkog, likovnog imaće nove sadržaje koje se odnose na kulturno nasleđe Bošnjaka. Ostali opšti predmeti, matematika, fizika, slušaće se na bosanskom od kraja marta, a u toku je prevođenje tih udžbenika na bosanski jezik.

S.Dražanin

 

Podeli