Politika

Nova vlast u Novom Pazaru

Novi Pazar dobio je danas novu vlast koju čine koalicija okupljena oko Sandžačke demokratske partije, Sandžačka narodna partija Mirsada Đerleka i lista Pokrenimo Novi Pazar koju čine Srpska naredna stranka, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija.

Odbornici su danas smenili dosadašnjeg predsednika Skupštine Fuada Baćićanina i na njegovo mesto imenovali iz Sandžačke narodne partije . Skupštini su prisustvovala 24 odbornika, dok današnjem zasedanju nisu prisustvovali odbornici Stranke demokratske akcije. Od odbornika BDZ- a Skupštini je prisustvovala jedino Hedija Škrijelj.
Prisustvom 24 odbornika, Skupština čije je zasedanje juče zakazao Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović, a na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, danas je imala kvorum za rad.
Sednici su prisustvovali odbornici kolaicije okupljene oko SDP- a koja broji 17 odbornika, Sandžačke narodne partije Mirsada Đerleka koja u lokalnom parlamentu ima 4 odbornika, liste Pokrenimo Novi Pazar koja ima 2 i jedan odbornik Bošnjačke demokratske zajednice.
Odbornici su tajnim Glasanjem glasanjem smenili dosadašnjeg predsednika Skupštine Fuada Baćićanina I na njegovo mesto izabrali Sadiju Plojović- inzenjera agronomije, iz redova SNP-a Mirsada Djerleka.
Smenjeni su I većnici iz redova stranke demokratske Akcije Sandžaka: Amel Alić, Edin Gudžević, Vasvija Gusinac I Muamer Smailbegović i imenovani novi: Munir Poturak, Mehmed Murić, Gradimir Nedeljković I Jusuf Mujezinović.
Na dnevnom redu danasnje Skupstine bila je i smena direktora ,upravnih I nadzornih odbora u pojedinim preduzećima I ustanovama pa je tako smenjen dosadanji direktor Direkcije za izgradnju Esad Suljović a na mesto vršioca dužnosti imenovan je Bajram Zilkić. Zbog nagomilanih problema u Gradskoj toplani smenjen je dosadašnji direktor Bojan Biočanin a na njegovo mesto kao vršilac dužnosti imenovan je Raco Vučković.  Dužnost direktora u Turističkoj organizaciji, umesto danas smenjenog Harisa Gegica, vršiće Radoslav Kiković. Za vršioca dužnosti direktora Zavoda za urbanizam imenovan je Suat Ljajić nakon što je sa ove funkcije smenjen Ruždija Serezlić. Dužnost direktora direktora u Gradskoj biblioteci vršiće Džemil Mulić umesto dosadašnjeg Avdije Salkovića.
Vršilac dužnosti u Regionalnom pozoristu je Dušan Živanić, nakon razrešenja Aide Kožar,  a u Domu zdravlja dr Alan Kurpejovic jer je dosadašnji direktor Doma zdravlja dr Šefadil Spahić iz ličnih razloga podneo ostavku.
Odbornici Skupštine su danas razrešili i imenovali članove upravnih i nadzornih odbora većine javnih preduzeća i ustanova u Novom Pazaru.
Šef odborničke Grupe Evropski Novi Pazar dr Muamer Bačevac rekaoje da dosadašnja koalicija nije funkcionisala na pravi način.
Šef odborničke grupe koalicije Sandžaćke narodne partije I Ujedinjenih regiona Srbije dr Mirsad Đerlek rekao je ta koalicija ušla u vlast jer između ostalog želi da ostvari svoj predizborni program I obećanja data građanima
Odbornik Srpske napredne stranke Dragan Novović rekao je da je stav te stranke da se Skupštini mora obezbediti normalno funkcionisanje.
Odbornica Bošnjačke demokratske zajednice Hedija Škrijelj rekla je da je većinu za zakonit rad parlamenta danas obezbedila kako ne bi bile uvedene privremene mere.
Koalicija između SDA Sandžaka i stranaka okupljenih oko SDP-a formirana je u junu prošle godine. Međusobne optužbe ove dve političke opcije poslednjih mesec dana najavljivali su današnji ishod.

Senada Kalić

{youtube}VLQdw5Zxepk{/youtube}

 

Podeli