Politika

Mahmutović sazvao Skupštinu Novog Pazara

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović rekao je pozivajući se na Zakon o lokalnoj samouopravi, član 34 i na Statut Grada Novog Pazara, član 43, zakazao je danas sednicu Skupštine grada Novog Pazara koja će biti održana sutra sa početkom u 10 časova.

Mahmutović: Odluke u zakonskim rokovima

Mahmutović je rekao da je pre 8 dana uputi zahtev po istom Zakonu predsedniku Skupštine, da zbog, kako je rekao, velikog broja odluke koje je potrebno da Skupština donese u zakonski predviđenom roku, zakaže Skupštinu. Mahmutović je obrazložio da Zakon nalaže predsedniku da sazove Skupštinu na predlog gradonačelnika, odnosno predsednika opštine, Gradskog veća ili trećine odbornika. U slučaju da predsednik Skupštine ne zakaže sednicu, nju zakazuje gradonačelnik koji može da odredi ko će od odbornika njom predsedavati, obrazložio je Mahmutović.

”Ja sam to pravo iskoristio i zakazao Skupštinu. Kao što je poznato više od dva meseca Skupština nije zasedala. Grad Novi Pazar je imao već nekoliko kriza, unazad nekoliko meseci, sa jednim osnovnim ciljem, a to je već svima jasno, izazivanje, po treći put i uvođenje prinudne uprave Novom Pazaru, ugrožavanje finansijske stabilnosti Grada Novog Pazara i otežavanje funkcionisanja i blokada rada institucija koje vode Novi Pazar. Imali smo blokadu Gradskog veća, taj organ je deblokiran, imamo blokadu Skupštine i nadam se da će se svi odbornici Skupštine koji su legalno izabrani odazvati na poziv i svoje zakonsko pravo iskoristiti sutra i prisustvovati sednici da bi deblokirali rad Skupštine. Mi nećemo dozvoliti da Novi Pazar direktno upadne u tešku krizu, da ponovo se prinudna uprava uvodi u Novom Pazaru jer bi to zaista bilo skandalozno da već p treći put u zadnjih desetak godina imamo prinudnu upravu. Više puta sam ponovio da smo ozbiljni ljudi, da je ovo ozbiljan posao i da mora da se na ozbiljan način ovaj grad vodi” naglasio je Mahmutović.

Mahmutović: Novom Pazaru prinudna uprava nije potrebna

On je naglasio da su svi odbornici legalno odabrani predstavnici građana i da je na njima odgvornost da se deblokira rad organa koji su trenutno, kako tvrde predstavnici SDA Sandžaka, zamrznuti.

”Ne možemo trpeti zamrzavanje, moramo odlediti ljude da počnu da rade na pravi način. Imamo zakon o javnim preduzećima koji je stupio na snagu i obavezu svih lokalnih samouprava i gradova, odnosno skupština, da donesu odluke o izmeni osnivačkih akata javnih prduzeća u skaldu sa novim zakonom. Taj rok je 25. februar i taj rok mora da se ispoštuje kako ne bi naša javna preduzeća takođe dobila prinudne uprave jer nisu ispoštovali zakonksu proceduru” istakao je Mahmutović kao jedan od razloga za sazivanje Skupštine, dodajući da Skupština treba da donese odluke i o osnivanje novih škola čija izgradnja je završena. On je istakao da gradonačelnik i Gradsko veće ne donosi već predlaže odluje koje donosi Skupština koja je jedini zakonski legitiman organ koji može doneti odluke.

”Upravo zbog toga je rad Skupštine jako bitan i praktično osnovni temelj Grada Novog Pazara je Skupština grada, pa je zbog toga veoma bitno da se taj organ odblokira i da počne da radi na pravi način, jer Novom Pazaru prinudna uprava nije potrebna” kategoričan je Mahmutović.

Komentarišući izjavu predsednika Skupštine Fuada Baćićanina da se u zahtevu koji mu je uputio bilo tačaka na dnevnom redu koje nisu prošle potrebnu proceduru Mahmutović je rekao da su sve tačke koje se predlažu prošle potrebnu proceduru.

”Skupština nije zasedala dva meseca. Skupštine se ne održavaju na svaka tri meseca, već treba mesečno da se organizuju. Procedura je talva da neke tačke mogu, a čak i ne moraju da prođu Gradsko veće, jer je zakonodavno i osnovno telo Grada Novog Pazara Skupština i ona je ta koja donosi odluke, a sve ostalo se zove predlog” kazao je Mahmutović.

Komentarišući navode o osnivanju novih ustanova Mahmutović je rekao da oni apsolutno nisu tačni i da se ne radi o novim zapošljavanjima, već je reč o postojećim institucijama koje zapravo prelaze u drugio status.

”Kancelarija za mlade je proglašena za najbolju u Srbiji. Stav Ministarstva omladine i sporta je da Kancelarija za mlade prerasta u ustanovu, a Sportsko sajamska ustanova ”Pendik” je domaćin Balkanskog sajma tekstila i drugih sajmova koji će biti organizovani. Reč je o istom broju radnika, istim licima koja sada rade i primaju platu samo će imati drugi status te institucije” rekao je gradonačelnik Mahmutović.

Mahmutović je govorio i o zaduženjima Gradske uprave.

” Kada govorimo o zaduženjima, poznato je šta smo mi sve zatekli. Budžet je sa 700 miliona podignut na 2,3 milijarde dinara i apsolutno je normalno funkcionisanje Grada Novog Pazara, tako da se iskreno nadam da ćemo u narednom periodu dokazai i pokazati kako se grad vodi i na koji način se finansijama raspolaže” istakao je Mahmutović.

Mahmutović: Odbornici samostalni

Na novinarsko pitanje da li se očekuje da skutra bude formirana nova većina u Skupštini grada i nove vlasti, Mahmutović je kazao da se iskreno nada da će svi odbornici biti prisutni.

Na pitaje da li su tačni navodi da pokušava da pridobije odbornike, Mahmutović je rekao da su odbornici samostalni predstavnici građana Novog Pazara i da svaki odbornik ima pravo da odlučuje na svoj način.

Podeli