Politika

Cilj sporazuma je ekonomski razvoj Sandžaka

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar bez portfelja dr. Sulejman Ugljanin izjavio je u cetvrtak da bi sporazum njegove Stranke demokratske akcije Sandžaka sa Srpskom naprednom strankom i Socijalistickom partijom Srbije, trebalo da omoguci brži ekonomski razvoj Sandžaka, izgradnju puteva i više investicija iz Turske i arapskih zemalja.

“Turcima treba jeftinija radna snaga. Arapima treba hrana, jer imaju mnogo peska a malo hrane, a mi plodnu zemlju ali malo para, a treba nam novca. Bog nam je dao plodnu zemlju, u prolece poseješ dugme, u jesen ubereš kaput. Od Srbije pokušavamo da napravimo veliki agroindustrijski kompleks, poželjnu evropsku turisticku destinaciju”, rekao je Ugljanin agenciji Beta.
Ugljanin je naveo da ce razvoj ekonomije omoguciti manjinama da ostvare svoja prava same, bez mešanja države.
“Zakoni postoje, manjine samo treba da uzimaju ono što im pripada, ali prazna ruka – mrtva druga. Ako zaposlimo ljude u nerazvijenim podrucjima, onda ce dosadašnji korisnici socijalne pomoci postati budžetski obveznici, a to je naš ideal, da pune državnu kasu”, rekao je Ugljanin.
Ugljanin je naveo da bi razvojem infrastrukture i izgradnjom auto puta Beograd-Bar u nerazvijenom Sandžaku mogao da se poveca obim investicija iz Turske i tako reši problem nezaposlenosti.
“Prvenstveno turske investicije, jer smo kompatibilni. Turci su sposobni da sa malo para pokrenu proizvodnju i svojoj koloni od 10 šlepera mogu da prikljuce i jedan iz Srbije. Srbija sa Rusijom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, pa bi Turski privrednici mogli da proizvode u Srbiji i proizvode plasiraju na rusko i belorusko tržište pod izgovorom ‘proizvedeno u Srbiji'”, rekao je Ugljanin.

izvor www.sda.rs

 

Podeli