Politika

Razvijanje preduzetničkog duha ključno za biznis

Ljajić: Nalazimo se ne samo u ekonomskoj, već i u preduzetničkoj krizi. Neophodno je pokrenuti mere za povoljnije kredite za mala i srednja preduzeća

Ključni problem, kada je preduzetništvo malih i srednjih preduzeća u Srbiji u pitanju, jeste želja mladih akademaca da se po završetku fakulteta zaposle u državnim institucijama, a ne da razvijaju sopstveni biznis, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

“Neophodno je dati podršku ovakvim akcijama, jer su one jedan mali korak ka promeni službeničkog mentaliteta u preduzetnički. Na taj način ćemo povećati interesovanje za razvoj privatnog biznisa, koje je trenutno minimalno zbog opšte ekonomske klime i nesigurnosti u kojoj se ceo ovaj sektor nalazi”, rekao je Ljajić na konferenciji za novinare, povodom izbora najboljeg preduzetnika u organizaciji lista “Blic” i Sosijete Ženeral banke.

On je kao odličnu ocenio ideju da preduzetništvo bude u obrazovnom programu srednjih škola u Srbiji, “jer nikakve druge mere ne mogu dati rezultat, sem razvijanja dugoročne strategije za jačanje duha preduzetništva. Ova akcija se odigrava u pravom trenutku, jer se nalazimo, ne samo u ekonomskoj, već i u preduzetničkoj krizi. Trenutno preduzetnici, posebno mali i srednji, predstavljaju najveće gubitnike u globalnoj ekonomskoj krizi”, rekao je Ljajić.

On je istakao da je za dve godine “izgubljeno” 153.000 radnih mesta upravo u malim i srednjim preduzećima, a da od 2007. godine imamo konstantan pad zaposlenosti u tom sektoru, koji opet, uprkos svemu, obezbeđuje posao za dve trećine zaposlenih u Srbiji, i učestvuje sa 33 odsto u bruto društvenom proizvodu.

“Neophodno je da se pokrenu mere koje se odnose na povoljnije kredite za mala i srednja preduzeća, jer, po podacima USAID-a, od 10 preduzeća koja traže kredit samo četiri ga i dobiju”, rekao je Ljajić.

Podeli