Vesti

Novi Pazar mesto susreta

Holandska organizacija IKV Pax Christi, sa partnerima Urban-Inom,  Gradom Novim Pazarom, holandskom opštinom Puten, Centrom za socijalnu edukaciju Proni iz Hrvatske, te saradnicima, Turističkom organizacijom Novi Pazar i Sandžačkom agencijom za ekonomski razvoj, SEDA,

započela je realizaciju jednogodišnjeg projekta Novi Pazar mesto susreta, koji je finansijski sa 150 000 eura podržala Delegacija EU u Republici Srbiji.Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović razgovarao je danas sa predstavnicima projektnog tima o ideji, ciljevima i aktivnostima projekta.

Cilj projekta Novi Pazar mesto susreta je povećanje mogućnosti zapošljavanja mladih i unapređenje kvaliteta života lokalnih zajednica, kroz bolje korišćenje postojećih ljudskih, prirodnih i istorijskih kapaciteta u održivom ekonomskom razvoju, sa naglaskom na turizam.

Specifičan cilj ovog projekta je unapređenje međusektorske saradnje u povećanju učešća mladih u lokalnom  socio-ekonomskom razvoju.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović kazao je da će mladi Novog Pazara imati prilike da se kroz ovaj projekat edukuju i upoznaju sa iskustvima opštine Puten i Holandije  kao članice Evropske unije.

Direktorica Urban-ina Aida Ćorović kaže da je ideja da se mijenja paradigma o Novom Pazaru  kojom je predstavnljen i u Srbiji i svijetu kao mjesto sukoba.

Ciljne grupe projekta su 3 000 stanovnika, 50 mladih bez radnog iskustva, organizacije civilnog društva, lokalne samouprave, te biznis sektor Novog Pazara, Tutina i Sjenice.

Projektni gradovi su Novi Pazar, Tutin i Sjencia, a krajnji korisnici projekta njihovi građani.(M.M.)

 

Podeli