Vesti

Nastavljeni pregovori MMF-a sa zvaničnicima Srbije

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nastaviće danas u Beogradu razgovore Srbije, najpre sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem, a potom i sa predstavnicima kabineta potpredsednika vlade Jovana Krkobabića o daljim reformama penzijskog i invalidskog osiguranja, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

U razgovorima na ekspertom nivou biće reči o mogućim izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje bi trebalo da budu postepeno uvođene u primenu od 2015, te izvrši prilagođavanje u isplati penzija u skladu sa stanjem domaće ekonomije, s tim što novo zakonsko rešenje neće biti primenjivano retroaktivno na građane koji su već u penziji, takođe je u Vladi rečeno Tanjugu.

Misija MMF boravi u Srbiji od 18. do 27. maja radi razgovora sa predstavnicima državnih institucija na nivou tehničkih eksperata, u okviru zajedničkih napora da bude sklopljen novi aranžman iz predostrožnosti.

Tokom razgovora zvaničnika Srbije sa predstavnicima MMF biće razmotrena aktuelna makroekonomska kretanja, oblasti u kojima su potrebne dalje reforme koje bi bile primenjivane u okviru novog aranžmana, kao i fiskalna politika.

U pogledu strukturnih reformi, posebna pažnja biće posvećena javnim preduzećima, kao i promenama u zdravstvu, prosveti i penzijskom sistemu. Izvor: Tanjug

 

Podeli