Vesti

Novi Pazar bi kancelariju u Briselu

Stranka za Sandžak  i  Bošnjačko nacionalno veće slažu se da bi ih kancelarija približila pristupnim fondovima EU i stranim investitorima.

Tenzije u Novom Pazaru su se smirile, ali je malo pitanja oko kojih može da se postigne saglasnost. Čak i po pitanjima oko kojih se svi slažu nema jedinstvenog stava niti nastupa. Tako je i sa najnovijim predlogom za otvaranje kancelarije Sandžaka ili Novog Pazara u sedištu EU u Briselu, poput one koje već imaju Vojvodina, Kragujevac i Niš.
Inicijative su odvojeno potekle od Stranke za Sandžak  i Bošnjačkog nacionalnog veća. I eto povoda za nove podele, iako se svi slažu da bi im to mnogo donelo u ekonomskom smislu.

BLIŽE EVROPSKIM FONDOVIMA

Predsednik Stranke za Sandžak dr Fevzija Murić, koji je i član Gradskog veća u Novom Pazaru, objašnjava šta bi otvaranje kancelarije značilo za grad i tamošnje privrednike.
“Kancelarija Novog Pazara bi nam značila jer bismo bili blizu pristupnih fondova EU i mogli bismo da konkurišemo za više projekata u oblasti infrastrukture, ekologije i drugih oblasti, radila bi za sve opštine u Sandžaku i doprinela bi dovođenju stranih investitora u ovaj deo Srbije”, kaže Murić.

U Bošnjačkom nacionalnom veću muftije Muamera Zukorlića navode da planiraju da kancelariju otvore uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice i sandžačke dijaspore. Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća Samir Tandir kaže da je BNV sa “Prijateljima Sandžaka” pokrenulo inicijativu za otvaranje kancelarije u Evropskoj uniji, te da Sandžak treba da bude region unutar Srbije sa autonomijom poput one u Vojvodini.

Na pitanje da li bi se kancelarija odnosila i na crnogorski Sandžak kao i na onaj deo koji je u Srbiji, Samir Tandir kaže da je intencija da se u EU predstavi srpski deo Sandžaka.

“Mi vodimo ‘borbu’ za autonomiju Sandžaka koja ide u više faza istovremeno, a kancelarija u Briselu je samo jedna od faza. Trenutno obavljamo sve radnje i predradnje kako bi Sandžak postao region sa autonomijom. Naš cilj je da kada i Srbija i Crna Gora budu deo EU Sandžak dobije autonomiju kao prekogranična oblast koja ne bi ugrozila ni suverenitet Srbije niti Crne Gore”, objašnjava Tandir.

PRIJATELJI SANDŽAKA

Omerović objašnjava da postoji Klub ambasadora stranih zemalja, među kojima su i diplomatski predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, nazvan “Prijatelji Sandžaka” koji treba da pomogne u stvaranju ambijenta u koji će dolaziti investitori.

GRAD MOŽE, REGION NE

Pitanje je koliko je ideja ostvarljiva. Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizaciju, objašnjava da Sandžak ne može da traži kancelariju u Briselu jer kao region nije formalizovan.

“Jednostavno se ne zna ko bi koga tu predstavljao i u čije ime. Vojvodina je druga priča jer ona ima subjektivitet. Međutim, Novi Pazar kao grad to može da uradi preko Stalne konferencije gradova i opština, kao što to rade i neki drugi gradovi u Srbiji. Takođe bilo koja firma ili kompanija mogu da imaju svoja predstavništva u EU”, objašnjava Popov.
I poslanik Sandžačke demokratske partije Meho Omerović kaže da nije realno očekivati da Sandžak dobije kancelariju u EU jer nije jasno definisan region.

“Vojvodina je nešto drugo jer je to pokrajina, odnosno Vojvodina je ustavna kategorija. Međutim, dobro je što postoje inicijative koje idu u tom pravcu dokle god se one ne koriste u dnevno-političke svrhe”, kaže Omerović.

Što se običnih građana tiče, najbitnije im je da se dovedu strani investitori i moćne kompanije koje će pomoći da se ovaj deo Srbije izvuče iz ekonomske krize.

Podeli