Sport

Mini-maksi ligom do najboljih selekcija

Za oko 250 mališana, članova različitih škola fudbala iz četiri opštine Zlatiborskog okruga, Mini-maksi liga u fudbalu – koja je prvim takmičarskim kolom, u organizaciji OFS Priboj, počela prošle nedelje u Novoj Varoši

– tokom zimske sezone značiće aktivno uključenje u takmičarski ciklus, ali pre svega, priliku za druženje uz učenje pravila ponašanja, koja čine takozvanu, ferplej igru.

U okviru novoformirane Mini-maksi lige za četiri opštine Zlatiborskog okruga: Priboj, Nova varoš, Prijepolje i Sjenica, do marta naredne godine, svake nedelje odmeravaće snage, stičući nova znanja o pravilima fer igre, dvadeset ekipa. Takmičarski karakter dolazi do izražaja tek u završnoj fazi, kažu organizatori. ”Dugoročno – prema oceni direktora Mini-maksi lige Zapadne Srbije, Ljubodraga Stanića – projekat Dečje fudbalske asocijacije, koji podržava Fudbalski savez Srbije i Evropska fudbalska federacija, omogućava kvalitetnu selekciju budućih prvotimaca, kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Devedeset odsto dečaka – ističe Stanić – koji čine kadetsku selekciju Srbije, koja se priprema za Evropsko prvenstvo u fudbalu naredne godine, nastupilo je u ovoj ligi”.

Nakon velikog uspeha omladinskog pogona u jesenjem delu sezone, u okviru novoformirane lige u ovom regionu, prvi put se takmiče i četiri ekipe iz Sjenice. ”Ova liga već pokazuje da ima dečaka koji će biti budućnost sjeničkog, ali i sandžačkog sporta”, rekao je sportski direktor FK ”Sloga” iz Sjenice, Fiko Hamidović.

”Izuzetno mi je drago što smo Mini-maksi ligu doveli u naše krajeve. Ovo je veliki pomak u radu sa mlađim kategorijama, da pored treninga imaju i utakmice, gde mogu da se izmere sa vršnjacima iz drugih gradova i stvore lična prijateljstva. Očekujem da sve prođe u najboljem redu, i nadam se da ćemo imati još više učesnika, što nam je i cilj”, izjavio je direktor direktor Mini-maksi lige za četiri opštine Zlatiborskog okruga, Žarko Todorović.

 

(S.Lj.)

Podeli