Vesti

Ambasadori u Sjenici

Visoku delegaciju ambasadora deset najrazvijenijih zemalja sveta, predstavnici opštinske vlasti Sjenice na čelu sa predsednikom opštine, Murizom Turkovićem, dočekali su u Štavlju.

Tu su svi zajedno obišli novi Vodovod, nakon čega je održan sastanak u opštini, a poseta diplomatske delegacije Sjenici, zvanično je okončana obilaskom preduzeća za proizvodnju i preradu mesa ”Turković”.

U izgradnju novog Vodovoda u Štavlju, Češka Republika, preko Programa inostrane razvojne saradnje, investirala je 750.000 evra. Ambasadorka Češke, Hana Hubačkova je, prilikom obilaska ove nove fabrike za proizvodnju i preradu vode, dobila uveravanja da će ona do proleća biti puštena u rad. U izjavi za medije, Hubačkova je istakla da je za poslednje četiri godine, Češka Republika investirala ukupno 12.miliona evra, kroz različite razvojne programe u Srbiji, izrazivši zainteresovanost za nastavak takve saradnje.

”Ovo je jedan od najznačajnijih projekata, koje je Češka Republika realizovala u ovoj oblasti. S obzirom na potrebe stanovništva ovog kraja, za koje je snabdevanje pijaćom vodom veoma važno, kako za svakodnevni život tako i za bavljenje poljoprivredom, mislim da je ovo veoma značajan projekat. Takođe, on omogućava nastavak rada i proširenje aktivnosti Rudnika uglja ”Štavalj”. Češka Republika je svakako zainteresovana da nastavi svoje projekte razvojne saradnje u Srbiji, pogotovo u oblastima koje nisu ekonomski razvijene”, izjavila je ambasadorka Češke, Hana Hubačkova.

Na sastanku u opštini, predstavnici Opštinske uprave upoznali su ambasadore sa opštim karakteristikama, prednostima i nedostacima, ali i razvojnim planovima sjeničke opštine, koju karakterišu prirodne lepote i fantastični uslovi za razvoj poljoprivrede, stočarstva i proizvodnju zdrave hrane. Poseta je potom nastavljena, i zvanično okončana, obilaskom preduzeća za proizvodnju i preradu mesa ”Turković”.

”Neobično sam srećan što ima priliku da ugostim ambasadore najrazvijenijih zemalja sveta. Posebno se ovim putem želim zahvaliti narodu Amerike i Ambasadi u Beogradu, što su nas, pre par godina darovali opremom, koja nam je omogućila proizvodnju najkvalitetnijeg goveđe pršute i goveđih trajnih proizvoda. Zahvaljujem se svim ambasadorima koji su posetili Sjenicu i našu fabriku”, izjavio je, Muriz Turković, predsednik oštine Sjenica i vlasnik preduzeća ”Turković”.

Razvoj preduzeća ”Turković”, koje je osnovano 1994.godine, a danas broji 38 stalno zaposlenih radnika i posluje sa hiljadu regionalnih poljoprivrednika, sa 72.hiljade dolara finansijski je pomogla, preko organizacije USAID i njihovog Programa za jačanje ekonomske sigurnosti, Ambasada SAD. U svom zvaničnom obraćanju, ambasadorka Amerike, Meri Vorlik, izrazila je zadovoljstvo što je Kompanija ”Turković” postala, kako je kazala, uspešan regionalni i globalni proizvođač na tržištu, i što je uspešno prošla period velikog razvoja i rasta.

”Održiv rast i širenje poslovanja, poput ovog koji smo danas videli u Kompaniji ”Turković”, veoma su važni za čitav sandžački region. Svakako da, mooje kolege, koje su došle iz različitih zemalja sveta, i ja, uviđamo da ovaj region zahteva pažnju, i da treba da mu pomognemo. Upravo do novih radnih mesta doćiće se ukoliko imamo dobro poslovanje i ako se stvara klima koja će omogućiti otvaranje novih radnih mesta. SAD su privržene radu u partnerstvu sa kompanijama poput ove, kao i u partnerstvu sa Vladom Srbije, kako bismo pomogli preduzetnicima i dali im šansu da imaju oruđa, koja doprinose njihovom rastu i razvoju”, izjavila je ambasadorka Amerike, Meri Vorlik.

S obzirom da Sjenicu karakterišu, između ostalog, i domaća radinost, odnosno ćilimarstvo, svim ambasadorima, koji su posetili ovu opštinu, uručeni su simbolični pokloni, ručno tkane torbe sa autentičnim motivima ovog kraja, kao i po jedan primerak dokumentarnog filma o Sjenici, iz riznice narodnog blaga rožajskog autora, Ibiša Kujevića.
(S.Lj)

 

Podeli