Vesti

Forum za dijalog i saradnju

Regionalni Forum za dijalog i saradnju okupio je predstavnike lokalnih vlasti i javnih institucija, predstavnike deset ambasada, međunarodnih misija i organizacija, predstavnike Vlade Srbije, nacionalanih udruženja, kao i predstavnike civilnog društva, a sve sa ciljem da se obezbedi odgovarajući ambijent za poboljšanje sveukupnih odnosa u multietničkim zajednicama.

Ambasador Republike Nemačke Wolfram Mas, smatra da je izgradnja multietničnosti na mladim ljudima,  pa je zbog toga nemačka ambasada do sada finasijiski podržavala rad Kulturnog Centra Damad i Interetničke omladinske alijanse. On je na forumu istako da Sandžak ima stanovništvo sa velikom populacijom mladih ljudi koji moraju imati šansu da učestvuju u odlukama institucija i izrazio nadu da ova paltforma neće ostati samo na papiru.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović podsetio je na tradicionalno dobre interetničke odnose u Novom Pazaru i istako da tu dobru tradiciju, koja je očuvana čak i u najkritičnijim vremenima, treba u budućnosti još više unaperđivati. Ministar u Vladi Srbije, Sulejman Ugljanin, analizirao je položaj mladih u čitavoj regiji kroz ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje, ističući važnost osnovane Kancelarije za održivi razvoj. Davor Salom, zamjenik povjernice za ravnopravnost istako je na forumu da mladi vrlo često budu u nekoj od 19 različitih, ali često diskrimiisanih  grupa.

Kako je istakla Zibija Šarenkapić, predstavnica Kulturnog Centa Damad, forum je okupio predstavnike svih relevantnih faktora i institucija koje svojim  radom mogu  da utiču na položaj mladih i njihovu interetničku saradnju. (A.Š.)

Podeli