Vesti

Ambasadori u Sandžaku

Najveću diplomatsku delegaciju koja je do sada posetila Novi Pazar dočekali su predstavnici gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem.

U delegaciji ambasadora deset zemalja, koja boravi u Novom Pazaru su ambasadori : Nemačke, Češke, Japana, Turske, Danske, Švedske, Norveške, Austrije i SAD-a, kao i ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos.    

Sastanku koji je upriličen u Gradskoj upravi, pored ambasadora prisustvovao je i ministar u Vladi Srbije Mlađan Dinkić. Zajednička poseta, koja je organizovana na inicijativu ambasadorke SAD-a Meri Vorlik, naglasila je  napore koje ambasade ulažu kako bi pomogle lokalnim preduzetnicima, promovisale ekonomski razvoj i dale podršku mladima u regionu.
”Prijatelji Sandžaka” koje čine  desetak ambasada i međunarodnih organizacija  prvi put su se sastali u januaru 2009. godine, na inicijativu bivšeg ambasadora SAD-a u Srbiji Kamerona Mantera. Osnovna ideja grupe je razmena mišljenja o aktuelnim pitanjima u jugozapadnoj Srbiji i koordinacija pomoći međunarodne zajednice ovom regionu. ”Prijatelji Sandžaka” realizovali su nekoliko projekata. Reč je o renoviranju i proširenju osnovnih škola. Nemačka je dala donaciju od 28.000 evra, Češka od 15.000, dok je UNDP obezbedio 70.000 dolara.
Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki uručio je danas Osnovnoj školi “Bratstvo” u Novom Pazaru donaciju od 31.771 evra.
(A.M.)

 

Podeli