Politika

Književni susreti pisaca nacionalnih manjina

Novopazarska biblioteka “Dositej Obradović” organizuje prvi put kniževne susrete pisaca nacionalnih manjina Srbije. Jedinstven događaj te vrste u našoj zemlji okupio je u Novom Pazaru eminentne pisce koji pišu i prevode djela na jezicima manjina.

Realizaciju projekta pomogli su ministarstvo kulture Republike Srbije i grad Novi Pazar, a organizator je biblioteka “Dositej Obradović”.

Cilj književnih susreta pisaca nacionalnih manjina Srbije je da ova jedinstvena manifestacija u Novom Pazaru afirmiše i podstakne kniževno stvaralaštvo pripadnika nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.  Otvarajući manifestaciju direktor biblioteke “Dositej Obradovic” Elijas Rebronja poželeo je gostima dobrodošlicu u Novi Pazar i poručio da ova manifestacija treba i narednih godina da veliča i slavi kulturu nacionalnih manjina Republike Srbije.
Upoznavajući pisce, goste Novog Pazara sa vrlinama i bogatsvom regionalnog centra kakav je naš grad, i govoreći im da su ovdje uvjek dobrodošli,  gradonačelnik dr Meho Mahmutović ohrabrio je sve stvaraoce pisanih djela i podsjetio šta sve može čovjek, pjesnik i književnik, pripadnik nacionalne manjine.
 “Afirmacija i zaštita književnosti  nacionalnih manjina u Srbiji”, tema je okruglog stola koji se održao u biblioteci “Dositej Obradovic” u okviru književnih susreta pisaca nacionalnih manjina Srbije.
U prostorijama biblioteke “Dositej Obradovic” drugog dana održavanja manifestacije biće upriličena i promocija stvaralaštva učesnika književnih susreta pisaca nacionalnih manjina Srbije.
A. Nićiforović

Podeli