DruštvoEkonomijaVesti

Novi Pazar: Digitalno opismenjavanje žena sa seoskog područja

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić posetila je Udruženje građana „Centar za stručne obuke i kurseve“ koje u saradnji sa Akademijom Oxford sprovodi projekat digitalnog opismenjavanja žena sa ruralnih područja na teritoriji Grada Novog Pazara. Matićeva se susrela sa polaznicama obuke i na njihovom prvom času poručila da resorno Ministarstvo želi da olakša ženama plasiranje svojih proizvoda i uključi ih u ekonomski razvoj.

Cilj projekta podizanja digitalnih veština žena na selu koje finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je ekonomsko osnaživanje žena i pružanje mogućnosti da se digitalno opismene ili dodatno razviju svoje digitalne veštine.

„Svedoci smo da je sve postalo digitalno i da praktično ne možemo govoriti ni o razvoju trgovine, ekonomije, privrede niti bilo koje oblasti ako nismo digitalno pismeni. Ovo je način da se žene uključe u nešto što smatramo jako važnim i bez čega neće biti ekonomskog razvoja“, kazala je Matić.

Ona je istakla da je prednost ovog kraja geografski položaj koji pruža ogroman potencijal pre svega u turističkom smislu i da on tek treba da se razvije.

„Ne sme se dozvoliti da se kapacitet ovog kraja ne razvije. Ne možemo govoriti o održivom ekonomskom razvoju regiona ako ne dođe do te vrste emancipacije i do potpunog iskorišćavanja kapaciteta koje ovaj kraj ima“,  ocenila je Matić.

Obuku u okviru projekta „Podizanje digitalne pismenosti žena u ruralnom području sa teritorije Novog Pazara“  trenutno pohađa dvadest žena. Kroz obuku one će se upoznati sa osnovima rada na računarima i ostalim uređajima IKT-a.

„Zahvaljujući tome moći će da unaprede svoje primarne poslove: stočarstvo, prerada mleka i mesa. Moći će da razmišljaju i o razvoju seoskog turizma i aktivnog odmora koji je sad u ekspanziji. Znaće da plasiraju svoje digitalne sadržaje i prave blog spotove“, kazao je Sead Hadžić iz Centra za stručne obuke i kurseve.

Podršku ovom projektu dale su i predstavnice Foruma žena Sandžačke demokratske partije koje su se sastale sa državnom sekretarkom i razmenile predloge i mišljenja.

Obuka digitalnog opismenjavanja žena sa seoskog područja trajaće šest meseci. Interesovanje je veliko pa se ne isključuje mogućnost upisivanja još jedne grupe žena.

(A.M.K.)

Podeli