Društvo

Sutra akcija dobrovoljnog davanja krvi

Zaposleni na Institutu za transfuziju krvi,  Crvenom krstu Srbije i predstavnici lokalne samouprave predvođeni šefom kabineta gradonačelnika Fahrudinom Mekićem apelovali su,  nakon sastanka u Gradskoj upravi,  na sugrađane da se u što većem broju odazovu akciji dobrovoljnog davanja krvi. Akcija će biti realizovana u sredu, 4. februara u Kulturnom centru, od 10 do 16 sati.

Akcija davanja krvi u našem gradu je već tradicija, a ovo je, kako je istakao šef kabineta gradonačelnika Fahrudin Mekić, 10. put da se organizuje u zimskom period a isto tako i u letnjem, kazao je on.

“Pozivam Novopazarce da se uključe u akciju jer svi možemo doći u situaciju da nam pomoć dobrovoljnih davalaca zatreba. O značaju akcije ne treba trošiti reči i u tom pogledu želim da zahvalnim aktivnim dobrovoljnim davaocima, jer dati nekome krv znači pružiti mu priliku na novi život. Zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom i sa Insitutom i sa Crvenim krstom, i duboko je uverenje da će se ta saradnja na najkvalitetniji način nastaviti”, rekao je Mekić.

Prema rečima višeg saradnika Institituta, Gorana Subotića, pravo na život je osnovno ljudsko pravo, a statistički podaci govore da je samo u našoj zemlji razvojem sistema doborovoljnog davalaštva krvi godišnje moguće spasiti stotinu hiljada ljudskih života.

“Ovom prilikom pored svih građana, zahvaljujem se i svim institucijama ovde u Novom Pazaru koje su radile na organizaciji, motivaciji i edukaciji, počev od Gradske uprave preko Crvenog krsta, da ne zaboravim i Sportski savez, srednjoškolsko-obrazovne centre, te mlade ljude koji su prvi put dali krv kojima se ovom prilikom posebno zahvaljujem pre svega u ime Instututa za transfuziju krvi, u ime tih ljudi kao i u svoje lično ime”, istakao je Subotić.

Organizatori akcije doborovoljnog davanja krvi su Institut za transfuziju krvi i Crveni krst, koji u svojoj aktivnosti tradicionalno imaju punu podršku lokalne samouprave. Stručni saradnik Instituta za transfuziju krvi Srbije, Goran Subotić kaže, da je doprinos realizaciji sutrašnjoj akciji to što krv mogu dati svi punoletni građani koji se osećaju zdravim. Takođe je istakao da je poželjno pre davanje krvi pojesti nešto, biti odmoran jer količina od 350 do 450 ml ne predstavlja nikakav rizik po njihovo zdravlje, a nekome može spasiti život, kazao je on.

A. Ademović

Podeli