Društvo

Vozači, “osvežite” komplet prve pomoći

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja podsećaju vozače da osveže svoj komplet prve pomoći u automobilima. Naime, od stupanja na snagu Zakona o bezbednosti u saobraćaju prošlo je pet godina, a toliko je i rok upotrebe nekih elemenata kompleta prve pomoći, koji je po odredbama Zakona tada postao obavezan.

Zakon o bezbednosti saobraćaja počeo je da se primenjuje 11. decembra 2009. godine. kojim je definisana i obaveza da se u vozilima nalazi komplet prve pomoći sa precizno definisanim sadržajem. Onima koji su komplet kupili među prvima, sada ističe, ili je već istekao, petogodišnji rok upotrebe gaza, zavoja i kompresa. Zbog toga će mnogi vozači morati da ih “osveže”.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja definisano je da vozilo u saobraćaju mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno.

Zakon propisuje da se, ukoliko u vozilu nema odgovarajućeg kompleta prve pomoći, vozač kažnjava sa 5.000 dinara, plus 5.000 dinara za vlasnika automobila, ako on nije upravljao vozilom. Za firme su kazne znatno veće i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara. U zavisnosti od proizvođača, cene kompleta se kreću oko 2.300 dinara, a paket “tip B” ima 18 različitih komponenti. One se nalaze u torbici, koja im garantuje mehaničku, termičku i zaštitu od atmosferskih uticaja.

Sterilni delovi su upotrebljivi dok god se nalaze u originalnom pakovanju i dok se ne otvore, ali imaju rok trajanja pet godina.

(D.J.)

Podeli