Društvo

Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležen je u Novom Pazaru. Predstavnici Doma zdravlja održali su predavanja u osnovnim školama o štetnosti cigareta.

U cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za aktivan odnos u suzbijanju problema izazvanih pušenjem i izloženosti duvanskom dimu, u Srbiji se tradicionalno 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima. Ove godine, ovaj značajan datum iz kalendara zdravlja se obeležava pod sloganom “SVAKA CIGARETA SMETA”.

Pušenje duvana je značajna pretnja zdravlju i vodeći je faktor rizika za veliki broj bolesti. Duvanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine i povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti.

U susret Nacionalnom danu bez duvanskog dima Novopayarski Dom zdravlja organizovao je predavanja u osnovnim školama, kako bi se učenicima ukazalo na štetnost cigareta.

Prosvetari kažu da su ovakva predavanja korsina za učenike.

Podaci iz Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine pokazuju da 34,7% odraslog stanovništva puši svakodnevno ili povremeno, odnosno, 37,9% muškaraca i 31,6% žena. Više od polovine odraslog stanovništva Srbije (54,4%) bilo je izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru.

Podeli