DruštvoVesti

Od 1. aprila mogućnost ,,iskazivanja interesovanja za upis dece u osnovnu školu“ onlajn

Vlada Republike Srbije saopštila je da će upis dece u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno počinje 1. aprila, ove godine, zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, početi kasnije.

Umesto upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici će od srede, 1. aprila, biti u mogućnosti da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove usluge “Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu”, na Portalu eUprava, kao i telefonskim putem.

Novu e-uslugu “Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu” zajednički su izradili timovi Kabineta predsednika Vlade, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja za to da upišu dete u određenu školu kako bi okvirno znale koji broj đaka mogu da očekuju. Svi roditelji koji će koristiti ovu elektronsku uslugu biće obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu čim on bude definisan.

OŠ “Bratstvo” u Novom Pazaru otvorila je I poseban mejl putem kojeg će roditelji moči da se prijave.

“OŠ “Bratsvo je otvorila poseban mejl upisprvakabratstvo@gmail.com gde roditelji mogu poslati osnovne podatke ime, prezime, datum rođenja i imena roditelja ili ostavili smo i broj telefona na stranici škole i na sajtu, gde roditelji mogu kontaktirati pedagoga ili  psihologa škole i ostaviti im podatke, to je sasvim dovoljno za početak, a u toku maja ćemo raditi ona testiranja koja su standard pri upisu đaka u prvi razred”, rekao je pedagog u OŠ “Bratstvo” Elmir Habibović.

Škole će u unapređenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu.

Prošle godine je, zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis, u prvi razred osnovne škole upisano više od 60.000 đaka. Roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave.

Izvor: rtvnp.rs, danas.rs, blic

Podeli