Društvo

Novi Pazar veliko gradilište

Obimni radovi na Gradskom filteru najavljuju uredno snabdevanje  Novog Pazara vodom, a  raskopane ulice u centru grada najavljuju  bolje grejanje stanova.

Novi Pazar je postao veliko gradilište, zahvaljujući inostranim donacijama,  čiji rezultat  će biti  stvaranje boljih uslova za živoz gradjana, rekao je gradonačelnik dr Meho Mahmutović,  prilikom obilaska radova  na  rekonstrukciji topolovodne mreže.

Raskopane ulice verovatno nerviraju Novopazarce. Medjutim,  umesto nervoze, gradjani  imaju razloga da se raduju jer  ovi radovi su uslov da – od naredne grejne sezone u  njihovim stanovima  posle niza  godina  bude  toplije.

Ovo je  prva sveobuhvatna rekonstrukcija  toplovodne mreže posle četiri decenije, od kada je Toplana počela da radi.

“Novi Pazar je ovih dana veliko gradilište . Rešavamo ozbiljne krupne probleme, koji već više od 40 traju. Radimo na poboljšanju vodosnabdevanja sa velikim investicijama, kao što su bile buster stanice, gde je Vlada Kuvajta donirala million evra. Za radove na filterskom postrojenju Valda Luksemburga donirala je  2.500.000 evra. Od Nemačke smo dobili milion evra i sada se radi zamena toplovodnih cevi, koja je od velike pomoći Gradskoj toplani. Cevi su bile dotrajale i Gradska toplana je imala velike gubitke. Trošila se velika količina vode, pa je i sa vodosnabdevanjem bio problem, te će ovi radovi doprineti da se reše oba problema. Saradnja sa Nemačkom je dobra.”, rekao je Mahmutović.

Građani, poučeni lošim iskustvom iz  nekih drugih vremena, strepe da će im ulice ostati raskopane i posle završenih radova. Medjutim, ni za ovu strepnju nema razloga. Izvodjači radova su obavezni da posle zamene toplovodnih cevi ulice i trotoare vrate u prvobitno stanje.

Da bi toplota od kotlova  do radijatora u stanovima neometano stizala,  nije dovoljna samo zamena  cevi. To je obiman posao podeljen u više faza.

Pomoćnik gradonačelnika Raco Vučković kaže da su ovi radovi bili neophodni za bolje funkcionisanje Gradske toplane.

Podsećamo, i na novopazarskom gradskom filteru u toku su veliki radovi, koji su značajni za bolje vodosnabdevanje grada. Ovim će se znatno pobljšati kvalitet života građana Novog Pazara.

Podeli