SvetVesti

U ruskim napadima na Idlib poginulo najmanje 26 civila

Najmanje 26 civila ubijeno je u napadima koje su ruske zračne snage izvele na području deeskalacijske zone Idlib, na sjeverozapadu Sirije.

Prema podacima opozicionog opservatorija ruski borbeni avioni od jutarnjih sati napadaju područja Bara, Bsida i Masaran u blizini Idliba, te Kefer Dael, Mansura, Kefer Teal, Irhab, Takad, Shamiko, Indomi, Cidraya, Kefer Naha, Termanin, sela zapadno od Halepa.

Prema podacima Civilne zaštite (Bijele beretke), u napadima je dosad poginulo najmanje 26 civila.

Primirje u Idlibu proglašeno je 12. januara i to nakon sastanka turskog i ruskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina u Istanbulu.

Snage Assadovog režima i njihovi saveznici ne poštuju ni taj dogovor već nastavljaju s napadima na naseljena mjesta u Idlibu.

Prije početka sirijskog rata, u Idlibu je živjelo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika je upolovljen zbog žestokih sukoba. U martu 2015. godine sirijske opozicione snage zauzele su Idlib i on je od tada svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Idlib je tako postao utočište prognanih, pa trenutno u toj sirijskoj regiji živi četiri miliona ljudi koji su meta stalnih režimskih i napada ruskih snaga koje su se u rat uključile u oktobru 2015. godine.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli