Vesti

Vlada Srbije ukinula vanrednu situaciju

Vlada Srbije ukinula je vanrednu situaciju na teritoriji zemlje, a premijer Aleksandar Vučić je zahvalio svim ministrima na angažmanu tokom prethodnih dana.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić je gostujući u emisiji “Kažiprst” na  TV B92 rekao da distribucija prikupljene humanitarne pomoći neće biti dijeljena po političkim linijama, napominjući da “svaka politika mora sada da padne u vodu”.

Ministar Ljajić je izjavio da je milion i šeststo hiljada ljudi u Srbiji pogođeno poplavama, ocenjujući da država ne može da pomogne bez angažovanja javnosti, medija da bi se prikupila što veća pomoć za obnovu svih gradova i opština, pogođenih ovom prirodnom katastrofom. On napominje da nijedna opština neće biti zaboravljena.

Ljajić, međutim, ističe da ne treba stvarati očekivanja da će se prikupiti milijarde i da će ta sredstva biti dovoljna da se sve posledice saniraju, dodajući da je najbitnije da procene budu relevantne i objektivne.

Ministar napominje da postoje zalihe robe i građevinskog materijala, ali da te zalihe, pogotovo kada je u pitanju građevinski materijal, nisu ni izdaleka dovoljne za sve što je oštećeno. “Apelovao sam da robne rezerve koristimo u krajnjoj nuždi, kada sve druge donatorske mehanizme iskoristimo. Da lekove koristimo iz rezervi kada to bude najnužnije. Dovoljno je da se lokalni štabovi jave republičkom sektoru za vanredne situacije i da se ta roba raspodeli tamo gde je potrebna”, poručuje on.

Ljajić kaže da je tržišna inspekcija do sada zatvorila ukupno devet objekata, i dodaje da se danas kreće u novu akciju koja će se sprovesti na teritoriji čitave Srbije, jer su dojave o podizanju cena, ali i o preprodaji humanitarne pomoći brojne.

Ljajić, takođe, navodi da su trgovine širom zemlje dobro snabdevene i da nestašice robe nema. On apeluje na građane da ne prave zalihe hrane i vode.

Podeli