KulturaVesti

Predstavljen ”Rulet”, novi roman dr Avda Ćeranića

Promocija novog romana dr Avda Ćeranića ”Rulet”, još jedna je u nizu kulturnih manifestacija kojom Narodna biblioteka ”Dositej Obradović” učestvuje u obeležavanju Dana grada. Biblioteka je i izdavač trećeg romana pomenutog autora, za koji su recenziju radili profesor dr Sait Kačapor i direktor biblioteke, Elijas Rebronja.

Umetnik po vokaciji, hirurg po opredeljenju. Dr Avdo Ćeranić je autor u čijim delima se odslikava spoj estetskih vrednosti i hirurške preciznosti. Njegov treći roman prikazuje ljudske sudbine kroz nekoliko likova i dobrim delom je memoarski, a samim tim i autobiografski. Život je, po spoznaji ovog autora, kao igra na sreću.

”Kad se pomene sama riječ ”Rulet”, ljudi pomisle da se radi o kocki. Svi su u životu imali trenutke kada zavrte svoj rulet, a najveće i najteže kockanje je sa životom. I ja sma imao obrtaja u životu, ali na svu sreću, kockica nije stala na nulu. Trudio sam se da i kod likova koje opisujem kocka ne stane na nuli. Mislim da taj rulet nam je čitav život”, kaže dr Avdo Ćeranić objašnjavajući naslov romana.

Prof.dr Sait Kačapor, koji je radio recenziju za sva tri romana ovog autora, kaže da su njegova književna dela nastala u relativno kratkom vremenskom periodu, ali da je opisana provlematika zapravo ono što predstavlja životno iskustvo.

”Ja ne želim da čitaocima prepričam roman. Želim da im kažem da je to jedna interesantna materija. To je gledanje na ovaj grad iz oka jednog intelektualca, koji budno prati i vidi stvari koje su pozitivne, ali i one koje nisu dobvre i koje treba popraviti. A vidi i ljudske sudbine, pa ih upoređuje sa igrama na sreću, jer ovaj život je kao rulet”, rekao je prof.dr Sait Kačapor.

Kao recenzent i izdavač direktor biblioteke, Elijas Rebronja, najnovije književno delo dr Avda Ćeranića toplo preporučuje novopazarskoj književnoj publici, jer kako kaže: ”Mi smo ranije već najavili da će Avdovih knjiga biti još, jer, on je izuzetan čovek, pisac i umetnik, a ovo je jedno izuzetno delo koje ja kao izdavač i recenzent toplo preporučujem svima, a naročito mladim lekarima kojima naročito može doneti dosta dobroga.”

S.Lj.

Podeli