Vesti

Dr Mahmutović: U nedelju besplatni preventivni pregledi

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju je u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju pokrenulo Ministarstvo zdravlja, nastavlja se ove jeseni, posle letnje pauze.

Novopazarska Opšta bolnica takođe je deo ovog velikog projekta, objasnio je za našu televiziju direktor ove zdravstvene ustanove dr Meho Mahmutović. Pregledi će se i u Novopazarskoj bolnici održati u nedelju 23. septembra na Internom odeljenju  od 8 do 16 časova. Preventivni pregledi deo su  kampanje “Rak je izlečiv” pa će Novopazarci moći da obave i proveru nekih tumor markera : CA 125- za karcionom jajnika, PSA- tumor marker za prostatu kao I CEA – opšti tumor marker. Takođe, obavljaće se internistički pregledi, merenje krvnog pritiska, provera krvne slike i EKG”, objasnio je Mahmutović.

Svake treće nedelje u mesecu svi građani će moći da obavljaju preventivne preglede i oni koji iz bilo kojeg razloga nemaju zdravstveno osiguranje

Veliku podršku i značajno interesovanje građana za ovom akcijom Ministarstva zdravlja potvrđuje podatak da je u devet dana akcije pregledano više od 170.000 građana Srbije, odnosno blizu 20.000 građana svake poslednje nedelje u mesecu.

A. Mušić-Kararić

 

Podeli