Društvo

U toku seminar “Rodno zasnovano nasilje”

Kulturni centar Damad u okviru projekta „Održivo smanjenje rodno zasnovanog nasilja“ koji podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Holandije kroz Matra program organizovao je trodnevni seminar na Kopaoniku na temu „Rodno zasnovano nasilje“. Drugi dan seminara pod nazivom “Lokalni multisektorski odgovor na rodno zasnovano nasilje” protekao je sa par prezentacija i diskusijom učesnika.

„Seminar uključuje najveći broj institucija sa lokalnog nivoa i cilj nam je da stvorimo okvir koji će dovesti do potpisivanja lokalnog protokola iza kojeg bi trebalo da je građanima i institucijama jasnije, lakše i brže da raspoložive usluge pružaju onima kojima su potrebne, rekla je direktorka Kulturnog centra Damad, Zibija Šarenkapić.

Na seminaru su učestvovali: prof. dr Emir Ćorović, predstavnici Centra za sicijalni rad, Gimnazije, Doma zdravlja i Osnovnog tužilaštva u Novom Pazaru. Radionice vodi Gorjana Mirčić Čaluković, zamenica javnog tužioca, a odnose se na multisektorsku saradnju kao zajednički odgovor na nasilje u porodici na nivou službe, Grupe za koordinaciju i saradnju i dobre i loše primere timskog rada.

“Ovo je posebno značajno na lokalnom nivou i vrlo je dobro da se lokalna zajednica poveže, da ljudi znaju ko šta može i koliko može i da tako zajedno, usaglašeni daju odgovor na jednu pojavu a to je nasilje u porodici, fenomen koji se dešava u svim sredinama. Zakon jeste propisao uopštenu saradnju svih državnih organa i institucija, ali je vrlo važno da lokalne zajednice to prepoznaju i u okviru svojih sredina se povežu, upoznaju i razmene svoja znanja i iskustva, rekla je zamenica javnog tužioca upućena u Ministarstvo pravde, Gorjana Mirčić Čaluković.

Seminar traje do 09. septembra do 14h.

N. H.

Podeli