Ljajić: Turska će da ratifikuje Sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, izjavio je danas da će 1. oktobra u turskom parlamentu početi ratifikacija Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, od kojeg se, kaže, očekuje da će doprineti većoj trgovinskoj razmeni između dve zemlje.

Ljajić je u Izmiru, gde je u društvu predsednika truskog parlamenta i turske ministarke trgovine sinoć otvorio Međunarodni sajam privrede, istakao da će ratifikacijom Sporazuma biti stvoren pravni osnov za povoljniji izvoz srpske robe koja se nalazi na carinskom režimu i režimu kvota.

-Na taj način verujem da će biti povećan obim trgovinske razmene koji je prošle godine bio oko milijardu evra, a plan je da dve godine dostignemo blizu dve milijarde evra, a sporazum o slobodnoj trgovini to svakako omogućava – istakao je Ljajić.

On je naglasio da je u razgovoru sa turskim kolegama dobio uverenje da svi projekti turskih investitora koji su započeti u Srbiji, neće biti prekinuti uprkos trenutnoj ekonomskoj situaciji u Turskoj i čestim oscilacijama turske lire.

“Saradnja se razvija, uprkos turbulencijama”

“-Ovde je bilo susreta sa pojedinim firmama, a već su naše pojedine lokalne samouprave razgovarale o konkretnim oblicima saradnje i dolasku investitora” – rekao je Ljajić.

Ministar je zaključio se da uprkos svim turbulencijama, pre svega u Turskoj, saradnja između Srbije i Turske razvija, unapređuje i da postoji prostor da obim trgovinske razmene bude veći.

Izvor: Blic

Podeli