DruštvoVesti

Godišnjica stradanja civila u NATO bombardovanju Novog Pazara

U Novom Pazaru obilježeno je devetnaest godina od bombardovanja stambene zgrade i pogibije 11 civila, među kojima je i najmlađa žrtva NATO agresije na SR Jugoslaviju dvogodišnji Marko Simić. Na stambenu zgradu R-74, u ulici Stevana Nemanje, 31. maja 1999. godine oko 13 i 25, bačena je razorna bomba, teška više stotina kilograma koja je ubila 11, a povrijedila preko 20 Novopazaraca.

Spomenik sa imenima nastradalih u Ulici Stevana Nemanje ispred stambene zgrade R-74 u Novom Pazaru podsjeća na najtragičniji događaj u novijoj historiji Novog Pazara.

Kod spomenika pored pogođene zgrade okupili su se rodbina i prijatelji stradalih, predstavnici Gradske uprave Novog Pazara, pripadnici Vojske i građani, da odaju počast, polože cvijeće i upale svijeće nedužno nastradalim sugrađanima koji su poslednjeg dana maja 1999. godine tragično izgubili živote.

Tačno prije devetnaest godina u 13h  i 25 minuta  prvo se začuo zaglušujući zvuk  pa snažan prasak. Zlokobna “pečurka” dima digla se iz centra grada.

“Ova devetnaestogodišnjica opominje i podsjeća da smo narod dubokog duha, velike kulture, lijepe zemlje, ali i tragične istorije. Narod koji je ginuo u svim ratovima, tako da su se i moćnici NATO-a vodili činjenicom ‘pa šta, oni su navikli da ginu’. Tako su se i ophodili prema Srbiji tokom bombardovanja, pa nije stigla niti jedna riječ izvinjenja, ni objašnjenja zašto je bomba bačena na stambeni objekat i civile”, poručeno je sa pomena.

U programu obilježavanja godišnjice učestvovali su Sulejman Zatrić i Ena Čavić, Tijana i Jelena Glišovović te pjesnik Izet Ljajić. Moderator programa obilježavanja godišnjice, godinama unazad je novinar Zoran Maksimović.

A. Ni.

Podeli