Društvo

Crveni polumjesec Turske priredio iftar za 600 građana

Crveni polumjesec Turske u saradnji sa Gradskom upravom Novog Pazara organizovao je veliki iftar za preko 600 socijalno ugroženih Novopazaraca. Iftaru su prisustvovali korisnici novčane pomoći Centra za socijalni rad te korisnici humanitarne pomoći brojnih novopazarskih humanitarnih organizacija.

Član Upravnog odbora Crvenog polumjeseca Turske Ercan Tan rekao je u izjavi za Anadolu Agency (AA) da Srbija spada u red 36 zemalja svijeta u kojima ova organizacija realizuje svoje aktivnosti.

“Trenutno smo najveća i najsnažnija humanitarna organizacija u svijetu. Dužnosti koje su nam povjerene obavljamo u oko 36 zemalja svijeta. Sve naše aktivnosti finansiraju građani i one su usmjerene ka onima koji su teškog finansijksog stanja. Ovom velikom iftaru u Novom Pazaru prisustvovalo je blizu 700 ljudi. Mi nećemo stati ovdje. Već smo sa Gradskom upravom Novog Pazara dogovorili naše naredne aktivnosti”, rekao je član Upravnog odbora Crvenog polumjeseca Turske Ercan Tan.

Tan je naglasio da će naredna velika humanitarna akcija organizovana u Novom Pazaru biti za vreme Kurban bajrama, kada će oni najsiromašnijem stanovništvu podjeliti kurbansko meso od preko 30 odraslih grla stoke.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović istakao je zadovoljstvo saradnjom sa Crvenim polumjesecom Turske. Ova saradnja postaje tradicija na zadovoljstvo svih građana kojima je pomoć potrebna, smatra Hasanović.

“Grad Novi Pazar i Crveni polumjesec Turske već godinama unazad organizuju iftare i podjelu namirnica onim ljudima kojima su najpotrebnije, posebno u mjesecu ramazanu. Grad Novi Pazar zajedno sa Centrom za socijalni rad i organizacijama koje se bave humanitarnim radom pružili su svu potrebnu logistiku ljudima iz Turske da organizuju ovaj iftar. Vidjeli ste, oko 600 naših sugrađana imalo je priliku da zajedno iftare. U mesecu ramazanu povećane su te humanitarne aktivnosti. Ja bih se i u ime Grada i svih ovih ljudi, sugrađana Sandžaka, zahvalio turskom Crvenom polumjesecu što brine o ovim ljudima i što se svakog ramazana i svakog Bajrama sete i donesu pomoć onima kojima je najpotrebnija”, rekao je pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović.

Nešto ranije  Crveni polumjesec Turske podjelio je siromašnim Novopazarcima oko 1.000 paketa pomoći sa osnovnim životnim namirnicama.

 

Izvor: Anadolu Agency

 

 

Podeli