Politika

Ljajić uspostavlja diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu Rasim Ljajić najavio da će Srbija uskoro uspostaviti pune diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom. SARAJEVO – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu Rasim Ljajić najavio da će Srbija uskoro uspostaviti pune diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom.

“Ići ću tokom marta u prvu zvaničnu posetu Saudijskoj Arabiji. Ja zaista vidim velike perspektive za razvoj, pre svega, za razvoj ekonomske saradnje sa arapskim zemljama”, izjavio je je Ljajić za agenciju Anadolija.

On je objasnio da diplomatski odnosi sa Saudijskom Arabijom nikada nisu bili uspostavljeni – za vreme nekadašnje Jugoslavije zbog socijalizma, a zatim devedesetih godina prošlog veka zbog ratova.

Ljajić je ocenio da je novac sa istoka šansa za Srbiju, ali i region.

”Novac nema nacionalnost, rasu, boju… U ovom trenutku svežeg kapitala najviše ima u pojedinim zemljama arapskog sveta, nekadašnjeg trećeg sveta”, kazao je Ljajić.

On je napomenuo da je uspostavljena odlična saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i da će Srbija imati prvu investiciju u oblasti poljoprivrede u iznosu od 200 miliona evra.

“Očekujemo da tokom aprila 2013. ovde organizujemoi konferenciju uz učešće fonda iz Saudijske Arabije, Kuvajta i UAE, da predstavimo sve projekte. Možda to bude i regionalna konferencija”, istakao je Ljajić.

Izvor: Novosti

Podeli