Društvo

Debata o transparentnosti

„Novinari trebaju pitati, tražiti informacije i biti uporni u tome. Njihovi izveštaju moraju biti objektivni i pravovremeni u skladu sa novinarskim kodeksima.

S druge strane predstavnici vlasti, kao i institucija i organizacija trebaju učiniti dostupnim sve informacije od javnog značaja kako novinarima, tako i javnost“ – rečeno je na  javnoj debati „Partnerstvo za transparentnost: Mediji, građani i lokalna vlast“,

Lokalne samouprave moraju imati  stručno urađene Informatore o radu. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je rekao da se o načinu kako on treba biti sačinjen mogu informisati na sajtu institucije koju predvodi, na kome pored iskustva postoji i Informator poverenika koji može poslužiti kao najbolji primer.

Gradonačelnik Meho Mahmutović je ocenio da je lokalna samouprava u Novom Pazaru učinila mnogo kako bi njen rad bio što transparentniji.

Javnu debatu „Partnersto za transparentnost: Mediji, građani i lokalna vlast“  u Novom Pazaru organizovao je OEBS u saradnji sa  ambasadom   Velike Britanije i NDI.

Podeli