Politika

Ljajić: Od dva loša rešenja – bolje izabrati izbore

BEOGRAD – Vladajuća koalicija mora da preseče hoće li na vanredne izbore ove godine ili ne, smatra potpredsednik Vlade Srbije i lider SDPS Rasim Ljajić, navodeći da je od dva loša rešenja – novih izbora ili gubljenja vremena na licitaciju o izborima – bolje izabrati izbore.

Prema Ljajićevom mišljenju, vanredni izbori bi svakako doneli promene na političkoj sceni i omogućili Srpskoj naprednoj stranci da izabere “jednog, najjeftinijeg partnera”. O raspisivanju izbora, kaže Ljajić Tanjugu, nisu razgovarale stranke koje čine vlast ni na nivou vlade niti vladajuće koalcije. Lider SDPS je naglasio da vanredni izbori svakako nisu dobro rešenja, ali da je njihovo održavanje ove godine bolja solucija.

“Izbori će biti i proći i onda ćemo bar tada moći da se uhvatimo u koštac sa velikim problemima”, procenio je Ljajić.

“Zaista bi bila šteta da i 2013. godinu izgubimo u predizbornoj kampanji i postizbornim kalkulacijama oko formiranju vlade. To bi i u ekonomskom smislu bila zasita izgubljena godina, a imajući u vidu pregovore koje vodimo i našu nameru da dobijemo datum početka pregovora to znači da bi u političkom snmislu imali veliki posledice od te činjenice. Ali, birate između dva loša rešenja, onda treba da izabraete manje loše”, kazao je Ljajić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, dva loša rešenja su da se ide na izbore ili da cela godina protekne u priči o izborima, bavljanjem kalkulacijama i licitiranjem datuma, a da ih na kraju ne bude.

To se, kako je upozorio, automatski prenosti na sve institucije u zemlji i zaposlene u tim institucijama – svi počinju da kalkulišu, političari se obraćaju biračima želeći da dođu do nekih poena, ne razmišljaju o reformama, a investitorima se šalje poruka političke nestabilnosti što rezultira smanjenjem investicija.

“Prema tome, ako biram između te dve loše solucije, ja bih uvek izabrao izbore, jer smatram da je to manje loša solucija – izbori će biti i proći i onda možemo bar tada da se uhvatimo u koštac sa ovim velikim problemima”, kazao je Ljajić.

Upitan da li država ima novca da dva puta u godinu dana organizuje izbore, Ljajić je rekao da o tehničkim detaljima ne može da govori, ali da je to najmanji problem kada je reč o održavanju izbora.

“Moramo što pre da presečemo i da kažemo nema izbora – vlada je stabilna, rešavamo ključne probleme sa kojima se suočavamo u ovoj godini, a razgovaraćemo kada oni budu rešeni. To bi bio idelan scenrio koji prižljkujem, ali ne znam da li je to samo moja želja ili je to i ostvarivo”, rekao je Lajić.

Upitan kakve bi promene na političkoj sceni doneli eventualni izbori, da li već postoje neki pregovori i da li je moguće da ta promena znači ulazak demokrata u vladu, Ljajić je rekao da “ne gleda u tuđe dvorište” i ne može da proceni da li postoje kontakti različitih stranaka, ali da bi izbori sigurno doneli drugačiju kompoziciju vladajuće većine.

“Međutim, posmatrajući političku scenu logično mi zvuči da će SNS nakon izbora, kada god da budu održani, birati najjeftinijeg političkog partnera s obzirom da imaju veliki koalicioni potencijal i rejting i da su realno i u najboljoj poziciji”, ocenio je Ljajić.

Lider SDPS kaže i da su stranka koju vodi i njeni funkcioneri usmereni na to da daju maksimum i naprave rezultat tamo gde su nadležni kako bi bili vidljivi po kvalitetu, ali da takođe moraju da reaguju na atmosferu koja se stvara vezano za izbore.

“Neka vrsta priprema mora usledito s obzirom da ne smemeo da budemo zatečeni”, pojasnio je Ljajić.

Izvor: Tanjug

Foto Tanjug, N.Milošević

Podeli