Društvo

Pomoć za samohrane Romkinje u Blaževu

Romi u naselju Blaževo su od Udruženja samohranih roditelja “Zajedno” organizacije  i Eco family dobili donaciju u garderobi. Uslovi u kojima živi preko 200 porodica  su nehigijenski, a ono od čega se u Blaževu Romi najviše boje jeste hladna zima.

Drva za ogrev nema, a njihovi objekti su građeni od neadekvatnog materijala.

Život Roma u improvizovanim skloništima od lima i kartona, bez vode i struje, je nepodnošljiv. Bosa deca  se igraju u blatu i gomili otpada. Postoji opasnost da dobiju i zarazne bolesti. Većina Romkinja u Blaževu su samohrane majke sa  petoro do desetoro dece.

“Živim sa šestoro dece sama. Ono malo novca koji primim moram da kupim hranu za decu, koja retko idu u školu. Nemamo struju ni vodu” , kaće Hamida Đukatani.

Prema rečima , koordinatora za romska pitanja u Gradskoj upravi Elmaza Omerovića u saradnji sa komeserijatom za izbeglice,  u planu su projekti za rešavanje problema Roma.

“Pokušavamo da u ovom kratkom periodu rešimo mnoga pitanja, prvo problem vodosnabdevanja, očekujemo da ti radovi počnu već danas. Planira se i izgradnja montažnih kuća za 30 porodica. Gradska uprava obezbedila je plac, a Komeserijat za izbeglice će obezbediti novac za njihovu kupovinu”, rekao je Omerović.

Predstavnici udruženja samohranih roditelja “Zajedno” su zahvaljujući donatorima iz inostranstva posetili Blaževo I uručili pomoć  u garderobi.

“Uz pomoć naše sugrađanke Esme i njenih prijetelja Fahrudina Ljajića, Ramone Krov, Damlera, Sabahetija Subašića i Samuela, koji su poslali  garderobu za naše korisnike uspeli smo da obradujemo naše članove.A ostatak je planiran i za Rome”, rekla je Mujesira Mušović ispred udruženja “Zajedno”.

U naselju Blaževo  ima 230 romskih porodica, njima je zbog loših uslova u kojima žive svaka pomoć dobrodošla.

S.Dražanin

Podeli