Društvo

Trezni za volanom

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, za koji je izrada nacrta u toku,mogao bi da uvede nultu toleranciju na alkohol u krvi. Vozači u Srbiji na taj način bi bili izjednačeni sa profesionalcima.

Do sada su vozači mogli da imaju 0,3 promila alkohola u krvi i da uspešno prođu alkotest kada ih zaustavi saobraćajna policija. Prelog novog zakona je da se broj promila svede na nulu, kako za profesionalne vozače tako i za vozače amatere. Ovih dana pojavila su se i i mišljenja nekih stručnjaka koji smatraju da je pozitivno reagovanje na alkometru moguće izazvati  i uzimanjem određene hrane ili tečnosti za ispiranje usta, osveživača daha pa čak i povišenim nivoom prirodnog, endogenog, alkohola koji postoji u svakom čoveku.

Većina evropskih država ima ograničenje, kada je alkohol u pitanju, od 0,5 promila, neke zemlje čak 0,8 , dok je u Srbiji i BiH 0,3 promila. Kod nivoa alkohola u krvi od 0,8 promila gotovo sve osobe pokazuju teškoće u vožnji. Smetnje se ispoljavaju u regovanju kod kočenja,upravljanju i promeni voznih traka. Prve smetnje javljaju se, zapravo, već kod 0,2 promila alkohola u krvi i vozači ne bi trebalo previše da se oslanjaju na broj ispijenih pića. Ovaj najniži prag tolerancije alkohola kod vozača imaju upravo zemlje gde je na bezbednosti u saobraćaju najviše urađeno- Švedska i Norveška.

Novi Zakon o  bezbednosti saobraćaja koji je u pripremi uzeće u obzir sve ove elemente i predložiti najbolje rešenje.Broj saobraćajnih nezgoda čiji je glavni uzrok bio alkohol u Srbiji je toliko veliki da prelog od 0 promila možda i ima smisla.

(D.J.)

Podeli