Društvo

Synfloryx – nova vakcina za decu protiv opasne bakterije, pneumokoke

Po kalendaru obavezne imunizacije za decu rođenu 1. januara 2018 godine uvrstiće se još jedna vakcina. Ona će početi da se daje, deci sa navršenih dva meseca života, od 2. aprila. Ovo je vakcina protiv pneumokoka i Dispanzer za decu i mlade dobiće 420 doza ove vakcine.

Vakcina koja je, već godinama unazad u zemljama evrope, deo obavezne imunizacije, konačno dolazi i kod nas. Prema rečima doktorke Dispanzera za decu i mlade Vesne Despotović, 420 doza biće dostavljeno ovoj zdrastvenoj ustanovi. Kako je rekla, to je konjugovana polivalentna vakcina I sadrži deset serotipova pneumokoka.

“U zavisnosti od starosti deteta ova vakcina se prima u različitim dozama. Kada se daje sa dva meseca, cepivo se prima u tri doze u prvih šest meseci, sa najmanjim razmakom od mesec dana i daje se zajedno sa petovalentnom vakcinom jedna u jednu a druga u drugu natkolenicu. Ukoliko dete ne primi u tom periodu ovu vakcinu od sedam meseci do godinu dana daju se dve doze i nakon godinu dana daje se revakcina. Ako se prvi put dete vakciniše između druge i pete godine onda se daje u jednoj dozi”, objasnila je Despotović.

Pedijatar za predškolski uzrast dr Sanela Delić istakla je da ova vakcina sprečava brojne bolesti koje može izazvati bakterija pneumokoka, koja je inače i normalni stanovnik sluzokože gornjeg respiratornog trakta, kazala je ona.

„Ta bakterija može da se razmnoži i tada postaje patogena, odnosno izaziva neke teške bolesti, kao što je pneumonija, češće upale srednjeg uva ili meningitis, odnosno upala mozga, koja može da uzrokuje sepsu. To su bolesi od kojih ova vakcina štiti i jako je dobro za našu decu da se krene sa ovom imunizacijom odnosno zaštitom tih vrlo čestih bolesti koje mogu nekad da bude veoma opasne“, objašnjava Delić.

Sinfloriks, kako se ova vakcina zove, primaće deca rođena od 1. januara 2018. godine, saopštio je Republički zavod za zdrastveno osiguranje.

A. Ademović

 

 

 

Podeli