Društvo

Saveti za međunacionalne odnose tek treba da zažive

Saveti za medjunacionalne odnose koje predviđa Zakon o lokalnoj smaoupravi iz 2007.godine, dobra su ideja, ali ili nisi zaživeli kako treba ili uopšte nisu ni osnovani u brojnim gradovima i opštinama u Srbiji – ocenjeno je na tribini “Da li su Saveti za međunacionalne odnose čuvari dobrih odnosa? iskustva Novog Pazara, Sjenice i Tutina” koja je održana u Novom Pazaru. Učesnici tribine, predsednica Saveta za međunacionalne odnose u Novom Pazaru Vasvija Gusinac, član Saveta u Sjenici Radoslav Rakonjac, izvršni direktor NVO Urban in Sead Biberović, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, kao i član Gradskog veća opštine Tutin Semir Kurtanović, saglasili su se da njihov rad prati dosta teškoća, da autonomnost saveta nije zakonski određena a postavlja se i pitanje finansiranje rada ovog tela. Seriju razgovora o temama bitnim za manjine u procesu evropskih integracija podržala je Ambasada Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori, a realizuje ih radio Sto plus.

Iako su Saveti za međunacionalne odnose obavezni po Zakonu o lokalnoj samoupravi, prvi ovakav Savet je osnovan u opštini Sjenica i to tek 2013. godine, dok mnoge opštine i gradovi još uvek nemaju ovo telo, poput Tutina.

Predsednica novopazarskog Saveta Vasvija Gusinac istakla je da ovaj Savet broji šest članova, tri iz redova srpskog naroda, a tri iz bošnjačkog koje predlaže Bošnjačko nacionalno Vijeće.

“Osnovani smo u aprilu i do sada smo održali tri sednice. U svom radu ćemo se rukovoditi uspostavljanju dobrih odnosa medju nacionalnim zajednicama koje ovde žive, izgradnji poverenja, unapredjenju u razvijanju tolerancije. Savet bi trebalo da ima više autonomije, trebalo bi rešiti pitanje i finansiranja rada Saveta” – rekla je Gusinac.

Član Saveta iz Sjenice Radoslav Rakonjac rekao je da postoji dosta problema u funkcionisanju Saveta uopšte, ali i da je dosta toga dobrog uradjeno u Sjenici tokom dva mandata.

“Nedostaci Saveta se tiču sledećeg: načina predlaganja članova Saveta, članovi često ne razumeju štaje delokrug rada Saveta, rad Saveta je daleko od očiju javnosti. Problem je svakako i uticaj političkih partija na izbor članova, a takodje nije dobro ni da se mandat Saveta poklapa sa mandatom Skupštine. Bilo bi značajno i da predstavnik Saveta učestvuje u radu Skupštine, a jedan od većih nedostataka je i zakonski neuredjeno finansiranje Saveta” – zaključio je Rakonjac.

Preko Skajpa prisutnima se obratio i direktor Foruma za etničke odmose Dušan Janjić koji je istakao da ideja o savetima jeste dobra ali da očito nije zaživela, čak ni u Vojvodini. Kao jednu u smetnji pri funkcionisanju Saveta naveo je i nerešen odnos između ovih saveta i saveta nacionalnih manjina.

K. Radović

 

 

 

Podeli