DruštvoKultura

Prevencijom protiv ekstremizma

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju održana je prezentacija programa  “Pristup suzbijanju naslnog ekstremizama i radikalizacije”, koji ima za cilj da osnaži profesore za prepoznavanje i za prevenciju nasilja. Nastavnici iz novopazarskih škola slušali su o metodama podizanja samosvesti kod mladih kroz primenu Uneskovog  vodiča za sprečavanje ekstremizma.

Prezentaciju su organizovali Akademska inicijativa Forum 10, Misija OEBS u Srbiji, Savjet za bezbjednost grada i Regionalni centar za usavršavanje zaposlenih u obrazovanju. Program je namijenjen prosvjetnim radnicima i ima za cilj da ih upozna sa globalnim tokovima kada je u pitanju nasilje i metode njegovog sprečavanja.

“ Program će jasno i nedvosmisleno pružiti bazičnu osnovu nastavnicima i nastavnicama da razumiju i znaju šta je to nasilje i ekstremizam, šta su to nasilni ekstrenistički narativi, na koji način nastavnik može da prepozna fenomene nasilnog ekstremizma kod svojih đaka ”, kaže ispred Akademske inicijative Foruma 10, Fahrudin Kladničanin.

Međunarodni dokumenti, dokumenti Ujedinjenih nacije i UNESCO-a stavljaju do znanja da su obrazovanje i škola jedan od kljuchnih faktora u suzbijanju i minimiziranju nasilnog ekstremizma.

Podeli