DruštvoVesti

Tradicionalna jela na moderan način

U okviru manifestacije “Pazarska sofra na moderan način”, drugi dan bio je posvećen praktičnom pripremanju hrane. Učesnici, kako profesionalci tako i amateri, imali su priliku da pripremaju autentična novopazarska jela, koristeći lokalne namirnice i specifične tehnike koje se prenose s generacije na generaciju. Radionice su vođene od strane iskusnih kulinara, koji su učesnicima preneli svoje znanje i iskustvo o pripremi mantija, ćevapa i drugih specijaliteta po kojima je ovaj grad poznat.

Novopazarski gastronomski proizvodi zauzimaju posebno mesto u bogatoj kulinarskoj tradiciji Srbije i predstavljaju važan deo turističke ponude ovog kraja. Novi Pazar je poznat po specifičnim jelima koja spajaju tradicionalne ukuse orijentalne kuhinje sa lokalnim specijalitetima. Čuvena pazarska mantija, sočne ćevapčiće, somune, kao i razne vrste pita, prepoznaju i cene mnogi turisti, ali i gurmani iz zemlje i regiona.

“Danas smo prikazali jednu prezentaciju, kako da se određeno jelo servira na moderan način. Par komada mantija uz jogurt, koji je uz pomoć tehnika molekularne gastronomije oblikovan u sferu, uz malo moderne dekoracije i modernih soseva to prezentujemo na jedan sasvim drugi način. Onaj ko dođe u Pazar treba da proba što više različitih jela. Treba da sva tradicionalna jela svedemo na što manje porcije, ali što više da ih prezentujemo. Potrebno je da vise jela serviramo u manje porcije, recimo pet, šest ili 10 tanjira i da ih gostu prinosimo na svakih 10 – 15 minuta. Ovakvim načinom ćemo gosta zadržati dva do tri sata u restoranu  koji će uz hranu popiti i nekoliko pića a onda će moći da doživi kompletan utisak o gastronomiji ovog kraja”, istakao je kuvar koji dolazi iz Ugostiteljsko turističke škole iz Vrnjačke Banje Marko Martinović.

Danas, ova tradicionalna jela postaju ne samo simbol kulturnog identiteta, već i značajan deo moderne turističke ponude. Novi Pazar privlači turiste željne da osete autentične ukuse, a restorani i lokalne pekare sve češće uključuju u svoje menije modernizovane verzije ovih specijaliteta, kombinovane sa savremenim kulinarskim tehnikama.

“Iz godine u godinu menja se koncept usluživanja u gastronomiji u Novom Pazaru. Uz modernu kuhinju ćemo privući više turista. Novi Pazar nisu samo ćevapi i mantije. Mi se trudimo da to bude širi spektar gastronomije koji možemo da predstavimo našim turistima a i našim građanima ovde u Novom Pazaru”, kazao je šef kuhinje restorana Pazarske priče Marko Kožević.

“Moramo da obrazujemo kadrove, kako bi imali predstavu šta je to moderna gastronomija. Kako se prezentuju nacionalni ukusi u raznim zemljama. Vidite, predstavljanje nacionalne i tradicionalne kuhinje u Francuskoj, Španiji i Italiji je upravo takva, servira se malo ali različito. Na taj način se prikazuje bogastvo jela jedne zemlje”, dodao je Martinović.

Učesnici su radili u timovima, stvarajući priliku da nauče i međusobno dele različite metode i pristupe kuvanju, dok se najviše pažnje posvetilo očuvanju autentičnosti ukusa. Praktična primena dala je mogućnost i mlađim generacijama da se upoznaju sa nasleđem ovog kraja i nauče kako da ga uključe u savremene kulinarske tokove.

Martinović ističe da je učenike najviše zanimala molekularna tehnika. Neki su imali priliku da se susretnu dok mnogi nisu, kazao je on.

Sutra nas očekuje uzbudljiv takmičarski deo, gde će učesnici pokazati svoja stečena znanja i veštine u pripremi hrane. Ovo takmičenje ima za cilj da izabere najbolje kulinare koji su uspeli da spoje tradicionalne recepte sa modernim tehnikama pripreme. Biće ocenjivani po nekoliko kriterijuma, uključujući ukus, prezentaciju i kreativnost.

Proglašenje pobednika će biti svečani završetak manifestacije, a najbolji učesnici će biti nagrađeni priznanjem koje potvrđuje njihovu posvećenost i umešnost u očuvanju kulinarske tradicije Novog Pazara.

Očekuje se da ovaj događaj privuče još veću pažnju turista, koji će moći da uživaju u specijalitetima pripremljenim sa posebnom pažnjom i ljubavlju prema tradiciji.

A.A.

Podeli