DruštvoVesti

Od poljoprivrede i stočarstva danas može da se živi

Predstavnici Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja posetili su danas gazdinstvo Esada Hanuše koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Hanuša je i predsednik poljoprivrednog udruženja Požega koje broji preko 100 članova. Svi se bave pomenutom delatnošću, a zahvaljujući Međuopštinskoj uniji poljoprivrednih udruženja, Gradu Novom Pazaru i Ministarstvu poljoprivrede koji su obezbedili potrebnu mehanizaciju, uslovi za rad su mnogo lakši.

“Želeo bih pre svega da zahvalim Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje nam mnogo pomaže u nabavci potrebne mehanizacije kao i Gradu Novom Pazaru” , kazao je predsednik Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja, Ismet Sajtarić.

Sajtarić podseća da je Grad Novi Pazar u periodu od 2017. do 2023. godine, za nabavku potrebne mehanizacije, iz budžeta izdvojio 70 miliona dinara, dok je učešće poljoprivrednika bilo samo 30 miliona dinara.

Esad Hanuša godinama se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Kaže da je ovo  posao od koga može da se živi samo ko želi i hoće da radi jer je rad mnogo olakšan zahvaljujući Međuopštinskoj uniji poljoprivrednih udruženja, Gradu Novom Pazaru i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji su nabavili najsavremeniju mehanizaciju. Pozvao je mlade koji žive na selu da ne napuštaju svoja domaćinstav, da ostanu i opredele se za bavljenje poljoprivredom ili stočarstvom jer uz pomoć koju imaju i mehanizaciju koju svi mogu da koriste, lagodno može da se zarađuje i živi.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede-Uprava za agrarna plaćanja, raspisala je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na  podsticaje za investicije i fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina  i opreme za unapređenje  primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu za 2024. godinu. Zahtevi se podnose do 2. novembra ove godine preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji, a bliže informacije zainteresovani mogu dobiti u novopazarskoj Poljoprivrednoj strušnoj i savetodavnoj službi.

Biljana Veljović

 

Podeli