Društvo

Večeras u 19:45 premijera filma Heroji poplava Galiba Gicića

Premijera dokumentarnog filma “Heroji poplava” Galiba Gicića bit će prikazana večeras u 19:45 na RTV Novi Pazar. Film ističe snagu zajedništva, ljubavi i dostojanstva ljudi iz Donje Jablanice i okoline, koji su se suočili s poplavama i klizištima.

Kroz autentične priče i svjedočanstva, dokumentarac naglašava nepokolebljivi duh i solidarnost, ističući kako su preživjeli pronašli nadu i ljubav u najtežim trenucima.

 

Autor filma, Galib Gicić, o dokumentarcu kaže:

„To su bila četiri najteža dana mog života, i privatno i profesionalno. Naša tročlana ekipa – direktor Denis Mavrić, snimatelj Hajrudin Ličina i ja – krenula je odmah nakon prvih informacija o teškoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Pridružili smo se konvoju s 30 kamiona i 30 bagera firme Ukras iz Novog Pazara i zajedno nastavili put kako bismo pomogli ljudima pogođenim poplavama.

U Donjoj Jablanici nismo vidjeli suze, čak ni kod onih koji su izgubili članove porodice. Njihova vjera je čvrsta – za šehidima, kažu, ne plače se. Iako su ostali bez ičega, nisu tražili pomoć, smatrajući da je sve od Boga dato i da će im Bog obezbijediti nafaku. Taj narod, plemenit i dostojanstven, podsjeća me na nas Novopazarce – čak i u najtežim trenucima trudili su se da nas ugoste i olakšaju nam boravak.

Donijeli smo sate materijala i snimili brojne reportaže, program emitovali uživo, apelujući na sve da pomognu. Grad Novi Pazar prvi je izdvojio sredstva, postavljajući primjer kojem su se pridružili i drugi. Nadam se da će ovaj dokumentarni film vjerodostojno prikazati ono što smo tamo vidjeli i doživjeli.“, kaže Gicić.

Film Heroji poplava je treći dokumentarac Galiba Gicića, nakon filma o parku Gezi u Turskoj i neuspjelog pokušaja državnog udara u toj zemlji.

Autor filma Galib Gicić je urednik programa RTV Novi Pazar i novinar turske nacionalne televizije TRT.

Podeli